Unesco kiest nieuwe biosfeerreservaten

Afgelopen week heeft in het Duitse Dresden een bijeenkomst plaatsgevonden van de Unesco, waar achttien nieuwe gebieden werden gekozen om toegevoegd te worden aan de lijst van biosfeerreservaten, een gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden. Het zogenaamde “World Network of Biosphere Reserves” kent nu 580 natuurgebieden in 114 verschillende landen. Portugal kreeg er twee benoemingen bij: de Berlengas eilanden en Santana Madeira.

Over de arquipélago das Berlengas heb ik al eerder geschreven. De Berlengas  zijn een groep van granieten eilanden en rotsen in de Atlantische Oceaan, op een afstand van zo’n vijftien kilometer van Peniche. Een veerboot vanaf Peniche brengt mensen naar de Berlengas toe, maar het aantal bezoekers is aan een maximum gebonden. Het grootste eiland biedt mogelijkheden tot overnachten en heeft een aantal restaurants. Hier wonen ook een handjevol vissers. Het gehele eiland bestaat uit natuurreservaat en is populair bij wetenschappers, duikers en andere watersporters.

Santana is een klein dorpje aan de noordkant van het eiland Madeira, wat je misschien vooral kent van de driehoekige huisjes met de daken van stro. Het is een gebied waar toerisme belangrijk is, maar ook landbouw, nijverheid en traditie een grote rol spelen. Het gebied kent enerzijds de ecosystemen van de kust en anderzijds die van het hooggelegen laurisilva (laurierbos). Dit laurisilva is overigens onderdeel van het Werelderfgoed van de Unesco, zoals je eerder kon lezen op dit blog.

Voor de gehele lijst van nieuwe reservaten klik hier. Voor meer info over het programma klik hier.

Lees ook:Het laurisilva van Madeira
Lees ook:Twee meest bijzondere Europese campings in Portugal
Lees ook:Ilhas Selvagens: het uiterste zuiden van Portugal
Lees ook:Ook grote bosbranden op Madeira
Lees ook:Madeira verkozen in top vijf van beste Europese eilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.