Ezels moeten ook naar de tandarts

Een opvallend artikel vandaag op de site van Destak over de ezels in het Noorden van Portugal. De dierenarts João Rodrigues doet onderzoek naar de gesteldheid van het gebit van de ezels in Trás-os-Montes. De ezel hoort hier nog altijd bij het dorpsbeeld en bovendien is deze regio het leefgebied van Portugal’s enige officieel erkende ras, het “Raça Asinina de Miranda“. Dit ras wordt met uitsterven bedreigt, en João Rodrigues is één van de mensen die zich inzet voor het behoud van het ras.

Het “Raça Asinina de Miranda” kent  een maximum van slechts driehonderd vruchtbare merries en tussen de twintig en dertig hengsten.  Ze leven in het oostelijk deel van Trás-os-Montes, in de gemeentes Miranda do Douro, Mogadouro, Vimioso en Bragança. João Rodrigues is van plan het hele gebied door te reizen om de ezels te onderzoeken. Hij steekt ook de grens over naar het Spaanse Castilië en León waar het ezelras met de naam “Zamorano-Leonés” leeft. In totaal wil hij  rond de achthonderd ezelgebitten bekijken, tweehonderd van elk ras. Dit komt zo ongeveer neer op vijftig procent van de gehele populatie.

Volgens het artikel heeft de dierenarts in Freixiosa een ezel en zijn 70 jaar oude baasje gelukkig gemaakt met het tandartsbezoek. De ezel wilde niet meer eten, wat bleek te liggen aan de slechte toestand van zijn tanden. Rodrigues hoopt door nog meer ezels te behandelen bij te dragen aan de continuïteit van de rassen, die zo typerend zijn voor de cultuur van de regio. Ongetwijfeld is er genoeg werk te doen, want negentig procent van de eigenaren besteed geen aandacht aan het gebit van de dieren.

Lees ook:Met ezels de natuur in
Lees ook:Portugese huisdieren niet naar dierenarts
Lees ook:“Het paardje uit de regen halen”
Lees ook:“Tantas Lisboas” nieuw album van Marco Rodrigues
Lees ook:Voorlopig nog geen homohuwelijk in Portugal

Eén reactie op “Ezels moeten ook naar de tandarts

  1. MARV

    Nou ezels hebben zeer zeker ook recht om goed te worden verzorgd ook bij een kiespijntje.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.