Portugese koningen deel IV: O Capelo

Sancho II werd geboren op 8 september 1209. Zijn ouders waren koning Afonso II en koningin Urraca. Na de dood van Afonso II in 1223 werd Sancho II, op dertienjarige leeftijd, de vierde koning van Portugal. Van zijn vader erfde hij een slechte relatie met de Kerk, want Afonso II was geëxcommuniceerd nadat hij geprobeerd had de macht van Kerk in Portugal terug te dringen. Aan Sancho II de taak dit conflict op te lossen. Hij trachtte dit te doen door een verbond te sluiten met de Paus, maar vervolgens hield hij zich niet veel bezig met de uitvoering van de tien punten die waren opgenomen in het verbond.

De interesse van Sancho II lag namelijk niet bij de relatie met de Kerk, maar bij de verovering van gebied op de Moren, die in het zuiden van het Iberisch schiereiland nog steeds stevig in het zadel zaten. Verschillende plaatsen in de Alentejo en de Algarve werden veroverd op de Moren, met behulp van de militaire Orde van Santiago.

Hoewel hij op militair gebied succes boekte was Sancho II niet zo bedreven in het voeren van de interne politiek. Hierdoor ontstonden er interne conflicten en intriges onder de Portugese adel. De Kerk ontdekte dat Sancho II zich niet aan het verbond hield en bisschop Martinho Rodrigues van Oporto diende een klacht in tegen de Portugese koning bij de Paus. Die vaardigde een pauselijke bul uit, waarin hij Sancho verklaarde tot een “rex innutilis“, oftewel een nutteloze koning. Hij werd net als zijn vader geëxcommuniceerd en de Paus riep de Portugezen op een andere koning te zoeken om het land te besturen. De Portugese adel vertrok in 1246 naar Frankrijk om de broer van Sancho II, Afonso, uit te nodigen de Portugese troon te bezetten. Afonso besloot zijn bezittingen in Frankrijk achter zich te laten en trok op naar Portugal.

Op militair gebied wist Sancho II prima weerstand te bieden aan zijn broer. Maar de druk van de Kerk kon hij niet aan en in 1247 gaf hij zijn troon op. Hij vertrok in ballingschap naar het Spaanse Toledo waar hij overleed op 4 december 1248. Men denkt dat hij begraven ligt in de kathedraal van Toledo.

Sancho II is nooit getrouwd geweest en kreeg ook geen kinderen. Sommige historici beweren dat hij impotent was. Zijn bijnaam O Capelo kreeg hij naar aanleiding van de baret, het katholieke hoofddeksel, dat hij als kind veel droeg.

Lees ook:Portugese koningen deel V: O Bolonhês
Lees ook:Portugese koningen deel III: O Gordo
Lees ook:Portugese koningen deel II: O Povoador
Lees ook:Portugese koningen deel I: O Conquistador
Lees ook:Portugese koningen deel XII: O Africano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.