25 April en de rode anjer

Komende zaterdag, 25 april, wordt in Portugal de Anjerrevolutie herdacht. Op deze datum in 1974 kwam er een einde aan de zogenaamde Estado Novo, het dictatoriale bewind van Antonio Oliveira Salazar. Salazar was op dat moment al overleden, maar zijn vertrouweling Marcelo Caetano had het roer in 1968 overgenomen. Vanuit het leger was er veel verzet tegen het regime, vooral door de eindeloze koloniale oorlogen in Afrika en Azië. Door een militaire coupe werd de regering gedwongen af te treden. Op wondere wijze werd dit vrijwel zonder geweld en bloedvergieten uitgevoerd. Deze week zal portugal.blog aandacht besteden aan deze bijzondere en belangrijke dag in de Portugese geschiedenis.

De militaire coup heeft als naam de Revolução dos Cravos gekregen, oftewel Anjerrevolutie. Maar wat heeft deze bloem er eigenlijk mee te maken? Helemaal duidelijk is het nooit geworden, want er zijn verschillende versies. Er is het verhaal dat op de ochtend van 25 april een bloemist met een bos rode anjers op weg was naar een hotel wat die dag in Lissabon geopend zou worden. Hij belandde in de menigte van mensen, die hun steun wilden betuigen aan de opstandige soldaten. Eén van de soldaten zag hem en stak een rode anjer in de loop van zijn geweer. Hierop deelde de bloemist de overige anjers uit aan andere soldaten, die allen het voorbeeld van de eerste volgden.

Een ander verhaal wordt verteld door Celeste Martins Caeiro, een militante communiste. Ze werkte in een restaurant in Lissabon wat die dag zijn één jarig bestaan vierde. De eigenaar had besloten alle vrouwelijke bezoekers een anjer te geven en de mannen een glaasje port. Maar op de dag zelf werd het restaurant niet geopend, door alle commotie in de stad. De eigenaar zei tegen zijn personeel dat ze de bloemen maar mee naar huis moesten nemen. Als Celeste met een bos anjers naar huis gaat komt ze onderweg een tank tegen. Ze vraagt aan de soldaat wat er aan de hand is en hij vertelt dat ze naar het Largo do Carmo gaan om Marcelo Caetano gevangen te nemen. Omdat hij al vanaf drie uur ´s nachts in de tank zat te wachten vroeg hij Celeste om een sigaret. Ze antwoordde dat ze niet rookte, maar hem wel een anjer aan kon bieden. Hij nam deze aan en stak hem in de loop van zijn geweer. Celeste vervolgde haar weg en deelde al haar anjers uit aan de soldaten die ze onderweg tegenkwam. Doordat zo alle soldaten een bloem in de loop van hun geweer hadden was schieten onmogelijk geworden.

Wie ook de persoon geweest is die de anjers uitdeelde (er zijn nog meer theorieën dan deze twee), de rode bloem werd het symbool van de revolutie en vooral de vreedzame uitvoering ervan. Nog altijd worden tijdens de vieringen van 25 april rode anjers uitgedeeld.

Lees ook:McCanns voor niets in Lissabon
Lees ook:Celeste Rodrigues: 65 jaar
Lees ook:Vliegtuigongeluk doodt “Capitão de Abril”
Lees ook:Helikopter strooit anjers uit over Lissabon
Lees ook:Dulce Pontes in Nederland en België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.