Portugese koningen deel XI: O Eloquente

Toen koning João I overleed in 1433 was zijn oudste nog levende zoon Duarte, zijn derde kind. Duarte was geboren op 31 oktober 1391 en al op jonge leeftijd werd hij door zijn vader ingewijd in de kunst van het regeren. In 1412 werd hij officieel benoemd tot de rechterhand van de koning. Toen hij aan de macht kwam was hij dus goed voorbereid. Helaas was het niet van lange duur, want al na vijf jaar overleed hij aan de pest (9 september 1438).

In de korte regeringsperiode van Duarte viel vooral zijn hang naar consensus op: vijf keer riep hij de Cortes bijeen om hun mening te vragen over een politieke kwestie. Daarnaast werd het verkennen van de oceanen voortgezet. Hendrik de Zeevaarder had inmiddels zijn school opgericht in Sagres en zijn onderzoek leidde onder meer tot het ronden van Kaap Bojador door Gil Eanes in 1434.

Geen succesvol idee was de aanval op Marokko. Duarte´s broers Henrique (Hendrik de Zeevaarder) en Fernando haalden hem over tot deze militaire aanval om de Portugese aanwezigheid in Noord-Afrika te consolideren. Over dit idee was bepaald geen consensus, maar Duarte besloot mee te gaan in het plan. In 1437 werd een poging gedaan de stad Tanger te veroveren, maar het mislukte jammerlijk. Er werden grote verliezen geleden en bovendien werd Prins Fernando gevangen genomen door de vijand. Ze probeerden hem te ruilen voor de havenstad Ceuta, maar Fernando wilde daar niet van weten. Uiteindelijk stierf hij in gevangenschap. Het verhaal gaat dat koning Duarte zoveel verdriet had van het lijden van zijn broertje dat hij hieraan bezweek (in plaats van aan de pest).

Duarte was in zijn vrije tijd een man van de kunsten. Hij schreef zelf proza en poëzie, wat hem zijn bijnaam O Eloquente (de welsprekende) opleverde. Hij wordt ook wel de “koning-filosoof” genoemd. Hij trouwde met Leonor van Aragon met wie hij negen kinderen kreeg. Na zijn dood regeerde Leonor in zijn plaats gedurende de eerste twee jaar. Daarna ging de kroon over op zijn zoon Afonso, maar omdat deze nog minderjarig was regeerde Duarte´s jongere broer Pedro voorlopig in zijn plaats. Koning Duarte ligt begraven in het Mosteiro de Santa Maria de Vitória in Batalha. Een standbeeld van hem vind je op een plein in Viseu.

Lees ook:Portugese koningen deel XII: O Africano
Lees ook:Portugese koningen deel IX: O Formoso
Lees ook:Portugese koningen deel X: De Boa Memória
Lees ook:Portugese koningen deel I: O Conquistador
Lees ook:Slakropjes, penseters en boeren

Eén reactie op “Portugese koningen deel XI: O Eloquente

  1. A. Hegemann

    Veel en leuke info over Portugal.
    Graag nog een vervolg over de koningen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.