Portugal zoekt naar lichamen in Guinee-Bissau

Deze week zal voor de vierde maal een missie uitgevoerd worden in de voormalig Portugese kolonie Guinee-Bissau, om de overblijfselen van een twintigtal Portugese soldaten te vinden die sneuvelden tijdens de koloniale oorlog. Na eerdere missies in het noorden en noordoosten van het land zal deze maal door de Liga dos Combatentes gezocht worden in het zuiden. Een twintigtal lichamen dient gelokaliseerd en geïdentificeerd te worden, waarna ze begraven zullen worden in het Portugese deel van de begraafplaats in Bissau.

Volgens schattingen zijn rond de vierduizend militaire slachtoffers van de koloniale oorlog (van 1961 tot 1975) nog altijd verspreid over de landen Angola, Mozambique en Guinee-Bissau. Rond de dertienhonderd hiervan zouden Portugezen zijn. Bij de eerste missie in het noorden van Guinee-Bissau werden elf lichamen teruggevonden en bij de tweede, eveneens in het noorden, nog eens dertien. De derde missie vond plaats in het noordoosten en gaf een resultaten van zeventien lichamen. De Portugese staat en de Liga dos Combatentes zijn van mening dat de gevallen soldaten begraven dienen te worden in het land waar ze sneuvelden. Andere groepen binnen het leger vinden echter dat het de plicht van de staat is om de militairen “naar huis” te brengen. Tot op heden hebben er nog geen missies plaatsgevonden in Mozambique of Angola.

Lees ook:250 miljoen Portugees sprekenden
Lees ook:Portugal zegt hulp bij repatriëring uit Egypte toe
Lees ook:Portugal neemt leiding over binnen EUROMARFOR
Lees ook:Luís Cabral vandaag begraven in Lissabon
Lees ook:Portugal niet scheutig met ontwikkelingshulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.