Archeologisch museum Vale do Côa klaar

In de jaren tachtig kwam het Portugese energiebedrijf EDP met het plan een dam te bouw in de Rio Côa bij Vila Nova de Foz Côa. Deze plannen kwamen in het gedrang toen in 1995 een uitermate belangrijke ontdekking werd gedaan van paleolithische kunst.

De tekeningen van onder andere paarden, herten, geiten en mensen, waarvan de oudste naar schatting 22.000 jaar oud, zorgden ervoor dat een enorme discussie ontstond, waarbij milieu activisten, archeologen maar ook de lokale bevolking de bouw van de dam dwarsboomden. Nu, vijftien jaar later, wordt eindelijk het Museu de Arte e Arqueologia do Vale do Côa geopend.

Hoewel boeren de tekeningen allang hadden gezien, kwam de officiële ontdekking op naam van de archeoloog Dr. Nelson Rebanda in 1995. De tekeningen bevinden zich over een afstand van maar liefst zeventien kilometer in de open lucht. Dit laatste is een belangrijk detail, omdat de meeste paleolithische kunst is ontdekt in grotten. De Vale do Côa is daarmee het grootste openlucht museum met paleolithische kunst ter wereld en onderdeel van het Unesco werelderfgoed.

De bouw van het museum begon drieënhalf jaar geleden en kostte achttien miljoen euro. Komende vrijdag, 30 juli, zal het museum officieel worden geopend door de Portugese Minister van Cultuur, Gabriela Canavilhas. Het musem werd ontworpen door de architect Camilo Rebelo.

Lees ook:Paula Rego museum geopend
Lees ook:Op archeologie reis door Portugal
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Grutas de Mira de Aire
Lees ook:De geschiedenis van Madeira in zestig minuten
Lees ook:Museum Portimão wint Europese prijs

0 reacties op “Archeologisch museum Vale do Côa klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.