De hunebedden van de Alentejo

Dolmens, bij ons meestal hunebedden genoemd, zijn megalithische bouwwerken die stammen uit de periode 5.000-2.000 v. Chr. (in Europa in ieder geval). Waar in Nederland Drenthe bekend staat om de hunebedden geldt hetzelfde in Portugal voor de Alentejo. Hoewel ook elders in Portugal dolmens te vinden zijn, is verreweg het grootste aantal bewaard gebleven in het Portugese zuiden.

Een dolmen bestaat uit een aantal staande draagstenen, bedekt door platte dekstenen. Typerend voor de Portugese dolmens zijn de combinatie van de dolmen met een zogenaamd ganggraf, zoals je op het plaatje van de Anta Grande da Comenda da Igreja hierboven ziet. De langste gang in Portugal is zestien meter lang.  Opvallend is dat veel Portugese dolmens één staande steen hebben die in tweeën is gebroken. Hoe dit komt is onbekend, maar het zou mogelijk met godsdienstijver te maken hebben.

Nog niet zo lang geleden werden de dolmens van de Alentejo nog gebruikt als schuilplaats door herders of zwervers. Inmiddels zijn veel ervan uitgeroepen tot nationaal monument. De lijst dolmens, menhirs en steencirkels in de Alentejo is enorm, dus hier volgt een korte selectie:

Anta Grande do Zambujeiro: één van de grootste megalithische monumenten van het Iberisch Schiereiland. Het ligt ongeveer tien kilometer ten westen van Évora, gebouwd tussen 4.000 en 3.500 v. Chr. De gang naar de kamer toe is 12 meter lang en de kamer zelf 8 meter hoog. Inmiddels is er een tinnen dak boven de dolmen geplaatst die het zicht verpest, maar het monument wel beschermd. Veel van de archeologische vondsten zijn bewaard in het archeologisch museum van Évora.

Ante de Pavia: gelegen in de gemeente Mora (Évora), is deze dolmen sinds de zeventiende eeuw in gebruik genomen als katholieke kapel ter ere van São Dinis. De christianisering van het monument is vanzelfsprekend gecomplementeerd door de plaatsing van een kruis op de top van de dolmen.

Anta do Tapadão: deze dolmen, gelegen in Alter do Chão (Portalegre), is in zeer goede staat. Het is meer dan vijfduizend jaar oud, bestaat uit zeven granieten draagstenen en één enorme deksteen. Een tien meter lange granieten gang wijst de weg naar de ingang. Deze dolmen bracht een schat aan archeologische vondsten, zoals pijlen, keramiek en messen.

Voor de complete lijst van megalithische monumenten in Portugal kijk hier.

--OOK STEENCIRKELS KOM JE TEGEN IN DE ALENTEJO--

Lees ook:Win een reis naar de Alentejo bij Den Haag FM
Lees ook:490.000 woningen te koop in Portugal
Lees ook:Meu Alentejo
Lees ook:Routetip: de waterrijke Alentejo
Lees ook:Favoriete restaurants: A Cozinha de Santo Humberto, Évora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.