Verzetsstrijder Dias Lourenço (95) overleden

Vandaag overleed op 95-jarige leeftijd António Dias Lourenço. Deze man bond jarenlang de strijd aan tegen Salazar´s Estado Novo en was een vooraanstaand politicus van de Partido Comunista Português.  Rond de vijfhonderd mensen bewezen hem vandaag de laatste eer op het Cemitério do Alto de São João, waar hij morgen begraven zal worden.

Dias Lourenço werd geboren in 1915 in Vila Franca de Xira. Hij sloot zich op 17-jarige leeftijd aan bij de communistische partij en werkte als monteur. Zijn militante verzet tegen het regime van Salazar bracht hem tot tweemaal toe in de gevangenis, van 1949 tot 1954 en van 1962 tot 1974. Volgens getuigenissen op de website van de PCP onderging hij de meest gruwelijke martelingen zonder ooit iets los te laten over zijn kameraden.

Hij ontsnapte in december 1954 om twee uur ´s nachts uit de bekende gevangenis van Peniche (Forte de Peniche), door zich naakt in de koude zee te storten, waar het hem anderhalf uur kostte om de kust te bereiken. Daarna werd hij door de lokale bevolking geholpen te ontsnappen in een vrachtwagen. Over deze ontsnapping werd de documentaire “O Segredo” gemaakt die je in stukjes kunt terugvinden op YouTube. Een andere video over de ontsnapping vind je onderaan dit bericht.

In 1960 hielp hij de communistische leider Alvaro Cunhal ontsnappen uit de gevangenis, maar twee jaar later werd hij dus zelf weer opgepakt. De Anjerrevolutie bracht hem in 1974 pas opnieuw de vrijheid. Na de Anjerrevolutie bleef Dias Lourenço actief binnen de communistische partij. Hij droeg onder meer bij aan de ontwikkeling van de grondwet en stond jarenlang aan het hoofd van de partijkrant Avante!.

Lees ook:Man van 88 moet 14 jaar cel in
Lees ook:Filmtip: A Esperança Está Onde Menos Se Espera
Lees ook:Manuel Alegre neemt na 34 jaar afscheid van parlement
Lees ook:Luís Cabral vandaag begraven in Lissabon
Lees ook:Maestro José Calvário overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.