Portugal viert 100 jaar Republiek

Het afgelopen jaar is het al meermalen ter sprake gekomen, maar vandaag is het pas echt zover: de Portugese Republiek bestaat honderd jaar. Op 5 oktober 1910 werd D. Manuel II afgezet door de Republikeinse Partij en enkele belangrijke officieren uit het leger, zoals Machado Santos. Twee dagen van strijd maakten een einde aan zevenhonderdvijftig jaar monarchie.

Ik zal hier niet de hele geschiedenis opschrijven, want dat is al op een hele goede manier gedaan door de Portugese Filatelie Federatie. Via deze link vind je het verhaal achter de Republikeinse Revolutie in het Portugees en Engels en voorzien van leuke afbeeldingen.  Ook erg leuk is het initiatief van Radio Renascença en de Biblioteca Nacional: in het Diário da República wordt aandacht besteed aan elk van de honderd jaren van de republiek. Zo lees je over de verschijningen van Fátima (1917), de aanslag op Salazar (1937), Portugal´s toetreding tot de VN (1955), de moord op Humberto Delgado door de PIDE (1965), het bezoek van Paus Johannes Paulus II (1982), de brand in de wijk Chiado in Lissabon (1988) en nog veel meer (alleen in Portugees).

De vieringen van vandaag lijken overschaduwd te worden door de economische crisis en de laatste beslissingen van de overheid om het begrotingstekort terug te dringen. In veel van de toespraken kwam dit thema ter sprake. De burgemeester van Lissabon, António Costa, benadrukte het belang van politieke stabiliteit  in moeilijke tijden. Artur Santos Silva, de voorzitter van de vieringen, zei vandaag dat hervormingen onvermijdelijk zijn om de republiek in stand te houden. Hoe stabiel het blijft in Portugal zal de komende tijd blijken. De vakbond CGTP heeft opgeroepen tot een algemene staking op 24 november en de UGT verzocht zich aan te sluiten.

Lees ook:Honderd jaar republiek
Lees ook:5 oktober: Dag van de Republiek
Lees ook:Politicus van socialistische partij belaagd op dag van de Arbeid
Lees ook:Expositie: de toerist van honderd jaar geleden
Lees ook:Opnieuw bosbranden in Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.