Lissabon vóór 1755

Op 1 november 1755 werd Portugal getroffen door een dramatische aardbeving, gevolgd door verwoestende tsunami’s en branden. Lissabon werd het zwaarst getroffen, maar ook de Algarve, de Azoren, Madeira en zelfs het kasteel van Covilhã liepen schade op. Vrijwel het gehele centrum van de Portugese hoofdstad werd verwoest en het was aan de premier Sebastião de Melo (de Markies van Pombal) om de stad in record tempo op te bouwen op de manier waarop wij het nu kennen. Maar hoe zag de stad er daarvoor eigenlijk uit? Het Museu da Cidade in Lissabon heeft vijf jaar gewerkt aan een reconstructie van het Lissabon van vóór 1755 en sinds donderdag kun je in het museum de 3D maquette bewonderen.

Aan het idee lag een maquette van Ticiano Volante uit de jaren vijftig  ten grondslag. Met deze maquette en veel historisch beeldmateriaal en teksten werd het oude Lissabon nagebouwd. Vooral archeologische vondsten van de laatste tien jaar hielpen bij het reconstrueren van de vroegere stad. Je kunt bekende pleinen en gebouwen zien zoals het Terreiro do Paço, Rossio, het Carmo klooster en het Palácio de Necessidades. Op flatscreens rond de maquette kun je een selectie maken uit de verschillende centrale punten om meer te weten te komen.

Het Museu da Cidade heeft trouwens nog veel meer te bieden. Je vind er ook meer over de tijd van de Moorse bezetting of de Visigoten, over de bekende azulejos of meer dan 2000 foto´s van Lissabon sinds 1855. Ook zijn er altijd interessante tijdelijke exposities en zelfs het gebouw – een zeventiende eeuws paleis- zelf is de moeite waard. Meer informatie vind je (in het Portugees) op de website.

Museu da Cidade
Campo Grande, 245
1700-091 Lissabon
Tel. +351 217 513 200
Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 13.00 en 14.00 – 18.00
Gesloten op maandag en feestdagen
Toegang: € 2,- (maar op zondagochtend gratis!)

Lees ook:Pop Up: cultureel festival Lissabon
Lees ook:Drie hostels Lissabon verkozen tot de beste
Lees ook:Portugees elftal terug in top 10 van FIFA
Lees ook:Routetip: de waterrijke Alentejo
Lees ook:Régua: Museu do Douro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.