Archeologen ruziën om vondst op de Azoren

Zijn ze nu tweeduizend jaar of vijfhonderd jaar oud, de archeologische vondsten op het eiland Angra do Heroismo? Archeologen maken er ruzie over. En als zij het al niet weten, wie weet het dan wel?

Op de Monte Brasil, een 250 meter hoge berg, werden zeer recentelijk verschillende archeologische ontdekkingen gedaan, waarvan de Associação Portuguesa de Investigação Arqueológica (APIA) denkt dat het zou kunnen gaan om Cartageense tempels ter ere van de godin Tanit, uit de vierde eeuw voor Christus. Het gaat om in ieder geval vijf zogenaamde hypogea, oftewel onderaardse tombes, en drie sanctuaria, allemaal uit de rotsen gehakt. APIA is van de plan de bevindingen te presenteren op komende mondiale archeologie congressen, zoals in september in Évora en in Florence volgend jaar. Als het waar is wat de archeologen van de APIA zeggen is de vroege geschiedenis van de Azoren aanmerkelijk anders dan tot op heden werd aangenomen.

“Indiana Jones-achtige sensatie”, notem het Centro de Estudos de Arqueologia Moderna e Contemporânea (CEAM) de uitspraken. Binnen deze organisatie denkt men dat de gevonden formaties hoogstens afstammen van de volken die er in de vijftiende eeuw woonden. Ze noemen de uitlatingen van de APIA voorbarig en onwetenschappelijk en beschuldigen hun collega’s van sensatielust. En dan is er nog de directeur van het Instituto Histórico da Ilha Terceira. Ook hij vindt het onzin wat de APIA beweert. Hij denkt dat de ontdekte ruimtes in de rotsen vroegere militaire schuilplaatsen waren uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar wel leuk dat de altijd vergeten Azoren er weer eens door in beeld komen. Ze zijn de moeite waard om te bezoeken, ook zonder Cartageense tempels.

Lees ook:Tienermoeder doodgeslagen in leegstaand gebouw
Lees ook:Romeinse villa ontdekt in Silves
Lees ook:Nederlander vaart met waterscooter tegen pier
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Pontinha da Arrábida
Lees ook:1500 kilo explosieven in Portugese ETA-woning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.