Nieuwe tabakswet leidt niet tot minder rokers

Vier jaar nadat het in Portugal verboden werd te roken in openbare ruimtes wordt de balans opgemaakt. De conclusie is dat er weliswaar veranderingen zijn ontstaan in het rookgedrag, maar tot minder rokers heeft de wet niet geleidt.

Volgens het rapport van Infotabac is het aantal rokers van achttien jaar en ouder min of meer gelijk gebleven. In 2008, toen de wet net een jaar van kracht was, nam het aantal rokers af, maar in de daaropvolgende jaren volgde een toename, waardoor de balans momenteel weer ongeveer hetzelfde is als ten tijde van de wetsinvoering. Deze cijfers gelden voor niet voor rokers onder de achttien; in deze categorie is gelukkig wel een afname te zien.

De tabakswet van 2007 lijkt de Portugese rokers positief te hebben veranderd, hoewel ze niet stopten met roken. Het is wel sociaal geaccepteerd dat er niet gerookt mag worden in openbare ruimtes en het leidde zelfs tot minder roken in eigen huis. Ook wordt er meer rekening gehouden met roken in het bijzijn van niet-rokers. Een meerderheid van de restauranthouders heeft aangegeven de nieuwe regelgeving als positief te ervaren. Een mentaliteitsverandering heeft dus wel degelijk plaatsgevonden, aldus Infotabac, en dat is op zijn minst al een vooruitgang te noemen.

Lees ook:Negen doden tijdens paasweekend in Portugal
Lees ook:Overheid bevestigt 41 doden op Madeira
Lees ook:Minder zout in Portugees brood
Lees ook:Portimão maakt route voor minder validen
Lees ook:Huizenprijzen in Portugal stijgen ondanks crisis

Eén reactie op “Nieuwe tabakswet leidt niet tot minder rokers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.