Maker bekendste beeld van Lissabon overleden

Vannacht overleed op 85-jarige leeftijd, na een lang ziekbed,  de beeldhouwer Lagoa Henriques. De kunstenaar is verantwoordelijk voor het bekendste beeld van Lissabon, namelijk dat van Fernando Pessoa in Chiado.

Lagoa Henriques was een veelzijdig man. Naast beeldhouwer was hij ook actief als tekenaar en dichter.Voor vele Portugese artiesten fungeerde hij als motivator en inspirator. Ook was Lago Henriques bekend om zijn uiteenlopende verzamelingen van bijvoorbeeld schilderijen, boeken en schelpen.

Van 1945 tot 1948 studeert Lagoa Henriques in Lissabon. Hij volgt een opleiding tot beeldhouwer aan de kunstacademie. In 1948 transfereert hij naar dezelfde opleiding in Oporto en zes jaar later behaalt hij zijn diploma. Voor zijn afstudeerproject behaalt hij de hoogste mogelijke score (volgens de Portugese becijfering een 20).

Iedereen die Lissabon bezocht heeft kent het bekende beeld van Fernando Pessoa die op het terras zit voor Café Brasileira in de wijk Chiado. Slechts weinigen zullen echter de naam kennen van de maker. Lagoa Henriques zal komende maandag worden begraven.

Bron: http://ww1.rtp.pt/noticias/

Lees ook:Historische cafés van Lissabon
Lees ook:Filmtip: A Lisbon Story
Lees ook:Maand van Pessoa in Utrecht
Lees ook:Tekort aan huisartsen aangepakt met Cubaanse dokters
Lees ook:Verfilming boek Fernando Pessoa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.