Laatste eerbetoon aan José Saramago

Meer dan twintig minuten applaus was er te horen op het Cemitério do Alto de São João voorafgaand aan de crematie van schrijver José Saramago. Hij overleed twee dagen geleden op het Spaanse eiland Lanzarote, waar hij een groot deel van het jaar woonde. Zijn lichaam werd vandaag overgebracht naar Lissabon.

Bewonderaars van de Nobelprijs winnaar wachtten urenlang langs de paadjes van het kerkhof, tot het lichaam van de schrijver werd binnengereden. Tijdens het dragen van de kist met daarop een Portugese vlag gedrapeerd, werd er geapplaudisseerd door de menigte die witte anjers en de boeken van de schrijver bij zich droegen. Een groep militante communisten scandeerde “Saramago, a luta continua” (de strijd gaat door).

Het lichaam van Saramago werd gecremeerd. Er was eerst sprake van het uitstrooien van de as in Spanje, maar vandaag werd bevestigd dat de as van de polemische schrijver in Portugal blijft. Waar de as zal worden uitgestrooid is nog niet bekend.

Lees ook:Huis van José Saramago open voor bezichtiging
Lees ook:Nieuw boek José Saramago zorgt voor controverse
Lees ook:Honderd jaar republiek
Lees ook:Onbekenden hijsen vlag van de monarchie
Lees ook:Playboy eert José Saramago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.