De sprookjeswereld van Bussaco

Wat er ook gebeurt, ik zal en moet ooit minimaal één nacht doorbrengen in het Palace Hotel do Bussaco. Het staat al lang hoog op mijn lijstje, maar heb nog geen moment gevonden waarop het gerechtvaardigd was om zo met geld te smijten. Of misschien bewaar ik het stiekem voor een huwelijksnacht…

Het Hotel do Bussaco (of ook wel Buçaco) is één van de mooiste historische hotels ter wereld, gelegen in een sprookjesbos. Tijdens de Portugese monarchie droeg het de naam Palácio Real en koninklijke allure heeft het dan ook zeker! De schoonheid van de Neo-Manuelijnse bouwstijl, de variatie in planten en bloemen en de prachtige achtergrond van het Mata Nacional do Bussaco maken deze plek ook een bezoek waard als je geen geld hebt voor een overnachting.

Het terrein van het paleis werd in de zeventiende eeuw bewoond door monniken van de orde van de Karmelieten. De zogenaamde Ongeschoeide Karmelieten (een afsplitsing uit de zestiende eeuw) bouwde een klooster wat in 1628 klaar was. Bij het klooster hoorde een luxueuze tuin met verschillende exotische boomsoorten, die symbool stond voor de berg Karmel waar de orde was gesticht.

Midden achttiende eeuw werd de orde ontboden en verlieten de Karmelieten het gebied. Er waren plannen om het klooster om te bouwen tot een paleis voor D. Maria Pia, de echtgenote van koning Luís I, maar de toenmalige Minister van Openbare Werken besliste anders. Hij gaf de voorkeur aan een paleis voor het volk, oftewel een hotel. Uiteindelijk werd met de bouw hiervan aangevangen tijdens het bestuur van Carlos I in 1888. Het paleis was in 1907 klaar en dertien jaar later werd het Palácio Real in gebruik genomen als Palace Hotel do Bussaco.

De eerste architect van het paleis was de Italiaan Luigi Manini. Hij greep terug naar de Portugese bouwstijl uit de zestiende eeuw, die zo nauw verbonden was met de ontdekkingsreizen, het Manuelisme. Zijn Romantische paleis, in Neo-Manuelijnse stijl heeft duidelijke overeenkomsten met de Torre de Belém of het Mosteiro dos Jerónimos, maar ook met de Quinta da Regaleira, een tweede werk in Portugal van Luigi Manini.

Na Manini werkten nog drie andere architecten aan het Palácio do Bussaco: Nicola Bigaglia, José Alexandre Soares en Manuel Joaquim Norte Júnior. Het vele prachtige tegelwerk is van de hand van Jorge Colaço. Deze azulejos vormen afbeeldingen van historische gebeurtenissen en scenes uit de Portugese literatuur.

Het hotel telt vierenzestig kamers, waarvan twee suites met uitzicht op de tuin. De openbare ruimtes zijn ingericht met de originele meubels en schilderijen van belangrijke kunstenaars. Als je in het hotel overnacht mag je ook (tegen betaling en bij beperkte beschikbaarheid) een bezoek brengen aan de Adega Privada, waar wijnproeverijen worden gehouden met de beroemde Vinho do Bussaco. Op de website van het hotel vind je een drietal wandelroutes door het omliggende bos, langs de belangrijkste bezienswaardigheden aldaar (alleen als je op de Portugese pagina kijkt).  Er is een fotoboek over het Mata do Bussaco van de hand van Osvaldo Cipriano. Een voorproefje hiervan ziet u hier.

Het Palace Hotel do Bussaco ligt ongeveer een uur van de luchthaven van Porto en twee uur van Lissabon, in het plaatsje Luso (Mealhada), even boven Coimbra. Een nacht in het hotel reserveer je vanaf ongeveer 150 euro.

Lees ook:Wonderen van Sintra: Quinta da Regaleira
Lees ook:De mooiste parken: Jardim Público in Évora
Lees ook:Wonderen van Sintra: Palácio da Pena
Lees ook:De beste toeristische projecten van 2010
Lees ook:Slapen in een middeleeuws kasteel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.