Architectuur: Álvaro Siza Vieira

Over niet al te lange tijd zullen de eerste bewoners hun nieuwe onderkomen kunnen gaan betrekken in de woontoren New Orleans in Rotterdam. Dit gebouw, met 158 meter het op één na hoogste gebouw van Nederland, is ontworpen door de internationaal geroemde Portugese architect Álvaro Siza Vieira.

Het eerste werk van Álvaro Siza dat ik ooit zag was het Pavilhão de Portugal op het Parque das Nações in Lissabon. Het Pavilhão de Portugal, gebouwd voor de EXPO ´98, heeft als ingang een ruim plein dat wordt overdekt door een betonnen plaat. Op het eerste gezicht niets bijzonders, vond ik. Totdat je ziet dat de plaat gebogen is (het idee was als een vel papier rustend op twee stenen) en dat de enorme betonnen plaat in het midden van de constructie nergens op kan steunen. Heel bijzonder!

New Orleans en het Pavilhão de Atlántico zijn slechts twee van de vele werken van Álvaro Siza. Verreweg het meeste werk is te vinden in Noord-Portugal, rond zijn geboorteplaats Matosinhos. Eén van de vroegste en tevens bekendste werken is het Casa de Chá da Boa Nova in Leça da Palmeira (1958-1963). Dit restaurant/theehuis is half tegen de rotsen van de kust aagebouwd, op slechts twee meter van het water. Het ontstond nadat de gemeente Matosinhos een ontwerpwedstrijd uitschreef, die gewonnen werd door Fernando Távora. Deze man liet de uitvoering over aan één van zijn leerlingen, die op dat moment zijn eerste stappen zette in de architectuur, Álvaro Siza. Voor dit werk geldt als geen ander dat het is ontworpen binnen de context van de omgeving, een typerend aspect van Álvaro Siza.

Andere bekende ontwerpen binnen Portugal zijn het Museu de Arte Contemporânea da Fundação de Serralves in Porto, de metro van Porto, het metrostation Baixa-Chiado in Lissabon en de openbare bibliotheek van Viana do Castelo. Internationaal bekende gebouwen zijn het appartementencomplex Bonjour Tristesse in Berlijn (een stad waar hij veel ontwierp), het Centro Gallego de Arte Contemporáneo in Santiago de Compostela of het Vitra Design Museum in Well am Rhein (geweldig gebouw!). In Nederland was hij voor New Orleans ook al actief. Hij droeg bij aan de renovatie van de Haagse Schilderswijk, ontwierp in Maastricht woningen en kantoorpanden voor het Céramique-terrein en maakte een ontwerp voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit laatste project werd echter nooit uitgevoerd, omdat het uiteindelijk toch niet zou passen bij het museum.

Meer over Álvaro Siza Vieira vind je op de website.

Lees ook:Architectuur: Eduardo Souto de Moura wint Pritzker Prize
Lees ook:Acht nieuwe nationale monumenten
Lees ook:Prijswinnende graffiti
Lees ook:Paula Rego museum geopend
Lees ook:Drie architectonische hoogstandjes in Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.