Drie architectonische hoogstandjes in Portugal

De architectuur website “Arch Daily” heeft gisteren de winnaars bekend gemaakt van de “2010 Building of the Year Awards”. De bezoekers van de website konden gedurende vier weken stemmen op een groot aantal genomineerden. In maar liefst drie van de veertien categorieën (interieurs, hotels & restaurants en institutionele architectuur) won een Portugees gebouw de hoofdprijs. Opmerkelijk genoeg allemaal gebouwen in en rond Porto.

Het mooiste interieur behoort toe aan de Closet House in Matosinhos (vlakbij Porto), ontworpen door Consexto. Het doel hier was te laten zien dat ook een huis van slechts 44m2 zeer leefbaar kan zijn. Zo heeft het huis een beweegbare wand, die naar wens de woonkamer of slaapkamer kan vergroten.

In de categorie hotels & restaurants won The Temporary Bar, een bar die werd opgebouwd uit 420 opbergboxen van de Ikea. Het was een grote witte kubus, waarvan een deel van de wand uitgeklapt kon worden tot bar. Ledlicht gaf de boxen overdag een wit licht en ´s avonds gekleurd licht dat zich aanpaste aan de muziek. De makers, Diogo Aguiar en Teresa Otto, maakten deze bar voor een ontwerpwedstrijd van de Porto School of Architecture. Het stond in het Parque da Cidade in Porto, maar is inmiddels afgebroken.

In de institutionele architectuur werd het Vodafone hoofdkantoor in Porto tot winnaar uitgeroepen. De ontwerpers van dit bijzondere pand zijn José António Barbosa en Pedro Guimarães. Het bestaat uit ongelijke vlakken wit beton, verdeeld door geometrische lijnen, tot een soort langgerekte ruiten, waarvan sommigen fungeren als raam (zie afbeelding). Dit futuristische gebouw staat op de kruising van de Avenida da Boavista en de Rua Correia de Sá.

Lees ook:Architectuur: Álvaro Siza Vieira
Lees ook:Deolinda opnieuw in de prijzen
Lees ook:2009 zeer slecht jaar voor Algarve
Lees ook:Niet missen in Porto: boekhandel Lello e Irmão
Lees ook:De beste Portugese olijfoliën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.