Huis van José Saramago open voor bezichtiging

Exact negen maanden na het overlijden van Nobelprijswinnaar José Saramago is op Lanzarote het huis van de schrijver geopend voor het publiek. De schrijver woonde jarenlang met zijn echtgenote Pilar del Rio op het Spaanse eiland en werkte er aan verschillende boeken. De bibliotheek was zijn werkplek en zal eveneens toegankelijk zijn voor de bezoekers.

Het is geen toeval dat Saramago´s huis negen maanden na zijn overlijden wordt opengesteld voor bezoekers. In zijn boek “O Ano da Morte de Ricardo Reis” vindt een gesprek plaats tussen Ricardo Reis en Fernando Pessoa waarin wordt uitgelegd dat het negen maanden duurt voordat een overledene vergeten is. Negen maanden voor de geboorte wordt er aan je gedacht en negen maanden na je overlijden. Daarna ben je weer vergeten. Pilar del Rio zei in haar toespraak dat haar echtgenoot het bij het verkeerde eind had: hij zal beslist niet worden vergeten na negen maanden.

Het “Casa da Lanzarote” is geopend van maandag tot en met zaterdag. Inwoners van Lanzarote betalen twee euro, andere bezoekers acht euro. Er is ook een winkel waar je vertaalde boeken van Saramago kunt kopen. Spaanse vertalingen zijn er niet te vinden, zodat de lokale boekhandel geen verkopen misloopt.

Lees ook:Documentaire over Saramago in première
Lees ook:Laatste eerbetoon aan José Saramago
Lees ook:José Saramago in memoriam
Lees ook:Playboy eert José Saramago
Lees ook:Nieuw boek van Saramago op Wereld Boeken Dag

Eén reactie op “Huis van José Saramago open voor bezichtiging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.