Architectuur: Eduardo Souto de Moura wint Pritzker Prize

Het is de tweede keer, sinds het ontstaan van de prijs in 1979, dat een Portugees de belangrijke Pritzker Prize wint. Dit jaar ging de zogenaamde Nobelprijs van de Architectuur naar Eduardo Souto de Moura voor zijn ontwerp van het voetbalstadion in Braga.

Misschien herinner je je dit architectonische hoogstandje nog van het EK in Portugal in 2004. Nederlands speelde destijds een wedstrijd in dit stadion dat speciaal voor het EK werd gebouwd en er was veel om het ontwerp van Souto de Moura te doen. De korte kanten bestaan uit rotswanden, waardoor er geen publiek kan plaatsnemen achter de beide doelen. Niet iedereen kon waardering voor deze kunst opbrengen.

Eduardo Souto de Moura werd op 25 juli 1952 geboren in Porto. Hij begon zijn carrière in het atelier van Álvaro Siza Vieira, die overigens de Pritzker Prize in 1992 won. Samen werkten ze aan het Pavilhão de Portugal voor de Expo ´98 in Lissabon (waar Siza Vieira zijn Pritzker mee won). Tussen 2000 en 2003 ontwierp Souto de Moura het stadion van Braga. Andere belangrijke werken zijn het Casa das Histórias in Cascais, het Casa das Artes in Porto, het Estação de Metro da Trindade in Porto, het Centro de Arte Contemporânea in Bragança, het Hotel do Bom Sucesso in Óbidos en de Mercado da Cidade in Braga. In het buitenland ontwierp hij onder meer het crematorium van Kortrijk (België), het Pavilhão de Portugal van de Biennalie di Venezia (Italië) en het Hotel Salzburg (Oostenrijk).

Eduardo Souto de Moura zal zijn Pritzker Prize ontvangen uit handen van niemand minder Barrack Obama in het Witte Huis. De architect is vereerd, maar zegt pas echt gelukkig te zijn als hij de kans krijgt zijn bouwwerken af te maken die nog op het programma staan in Portugal. De financiële crisis heeft voorlopig roet in het eten gegooid. Ook droomt Souto de Moura er van ooit nog eens een kerk te ontwerpen.

Lees ook:Tentoonstelling Eduardo Souto de Moura
Lees ook:Architectuur: Álvaro Siza Vieira
Lees ook:Acht nieuwe nationale monumenten
Lees ook:Modern Lissabon: Parque das Nações
Lees ook:Paula Rego museum geopend

2 reacties op “Architectuur: Eduardo Souto de Moura wint Pritzker Prize

  1. ivan hallenbau

    really good post, Ook droomt Souto de Moura er van ooit nog eens een kerk te ontwerpen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.