Festas de Lisboa deze maand van start

Van 15 mei tot 15 juli viert Lissabon feest. De jaarlijkse Festas de Lisboa beloven weer veel muziek, dans, eten, theater en film naar de straten te brengen. Symbool van de feesten zijn de sardientjes die je ziet afgebeeld. Het liefst zou je de volle twee maanden in de hoofdstad verblijven. De lijst met activiteiten is onuitputtelijk, maar de hoogtepunten vind je hier op een rijtje.

Op 15, 16 en 17 mei wordt het festival geopend met het Desfile de Máscara Ibéria op het Rossio plein, oftewel een grote parade van zo´n 650 verklede mensen uit het noordoosten van Portugal en uit Spanje (de regio´s Zamora, Ourense, Astúrias, León en Cantábria).

Op 12 juni vinden de traditionele huwelijken van Santo António plaats. Deze traditie ontstond in 1958 uit liefdadigheid: verschillende stellen met financiële moeilijkheden werden uitgenodigd om toch te kunnen trouwen. Dit jaar zullen 16 koppels elkaar het ja-woord geven. Ze werden op 27 april al officieel geïntroduceerd in het Palácio da Mitra.

Op dezelfde dag om 21.00 beginnen de Marchas Populares, de grote parade waar verschillende wijken van Lissabon zich presenteren op de Avenida de Liberdade. Ongeveer 450.000 mensen uit binnen- en buitenland komen naar de hoofdstad toe om deze optocht mee te maken. Het evenement is ook altijd op de Portugese televisie te volgen. De deelnemende wijken stellen zich op 6,7, en 8 juni voor in het Pavilhão Atlántico.

Eén van de hoogtepunten zijn ook de Festas do Fado, fadoconcerten die plaatsvinden in het prachtige Castelo de São Jorge (5,6,13,19,20,26 en 27 juni om 22.00uur) , of in het Museu do Fado (11, 18 en 25 juni om 19.00uur).

Bijzonder leuk is ook de livemuziek in het openbaar vervoer. In de bussen 44, 83, 709 en 708, de bekende gele trammetjes en de elevadores treden muzikanten op die bijvoorbeeld jazz en fado ten gehore brengen.

De Arraial Pride is de grootste Gay Parade van Portugal, die op 27 juni zal plaatsvinden rond de Torre de Belém.

Tenslotte vindt het afsluitingsconcert plaats op 15 juli in de Torre de Belém, met artiesten als Jorge Palma, Cristina Branco en Sérgio Goudinho.

Het 70 pagina´s tellende programma vind je via de site van de organisatie: www.egeac.pt

Lees ook:Festas de Lisboa: fado in de tram
Lees ook:Zestien huwelijksbootjes in Lissabon
Lees ook:Wat te doen in Portugal in 2011?
Lees ook:Festas de Lisboa: Jazz om elf uur
Lees ook:Dubbel zoveel deelnemers aan Gay Parade Lissabon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.