Zestien huwelijksbootjes in Lissabon

Lissabon staat vandaag op z´n kop. Als één van de hoogtepunten van de Festas de Lisboa vinden vandaag, traditiegetrouw op 12 juni,  de Casamentos de Santo António plaats én de Marchas.

De traditie van de “Huwelijken van de Heilige António” ontstond in 1958 uit liefdadigheid: verschillende stellen met financiële moeilijkheden werden uitgenodigd om toch te kunnen trouwen. Het werd gekoppeld aan de vieringen ter ere van Santo António, omdat deze bekend stond om zijn goede adviezen aan echtparen.

Dit jaar was er vooraf veel te doen om de Casamentos. Met de legalisering van het homohuwelijk ontstond een discussie over de mogelijke deelname van koppels van hetzelfde geslacht. Uiteindelijk werd echter gekozen voor zestien hetero stelletjes, die vandaag in het huwelijksbootje zullen stappen. Hun gelukkige gezichten zijn te bewonderen op de site.

Het wordt gezien als een grote eer als je als koppel wordt verkozen. De media besteed volop aandacht aan de stellen en voor de grote dag zelf zijn er al allerlei activiteiten waar de groep verloofden aan mee moet doen. Ook op de dag zelf moeten de stellen de aandacht delen met vijftien andere koppels, dus het is een ander soort van in het middelpunt van de belangstelling staan.

Later vandaag is het tijd voor de Marchas Populares, één van de oudste tradities van Lissabon. Het is een groot defilé over de Avenida de Liberdade, waaraan twintig traditionele dansgroepen mogen deelnemen. De achttien beste groepen zijn verzekerd van deelname in het daaropvolgende jaar, maar de onderste twee zijn onderworpen aan een loting met andere groepen. Dit jaar mogen Benfica en Penha de França weer meedoen, terwijl Belém en Campolide alleen mogen toekijken. In het filmpje de winnaars van twee jaar geleden:

Lees ook:Festas de Lisboa deze maand van start
Lees ook:Marches Populares in de Algarve
Lees ook:Eerste homohuwelijk gesloten in Portugal
Lees ook:Memoria Media bewaart geschiedenis en cultuur in filmpjes
Lees ook:Varkensgriep: twee Portugezen in quarantaine

Eén reactie op “Zestien huwelijksbootjes in Lissabon

  1. Annette

    Vers geland in Lissabon kwamen wij, hongerig op zoek naar een restaurantje, per ongeluk middenin de (naar wat ik nu ontdek) Marchas Populares terecht. We hadden geen idee wat deze fleurige optocht, onze eerste kennismaking met Lissabon, inhield, maar we hebben ons kostelijk vermaakt! En dat restaurantje hebben we uiteindelijk ook wel gevonden :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.