Fadolegende Carlos do Carmo in Paradiso

Op zaterdag 2 oktober betreedt een Portugese fadolegende het podium van de Grote Zaal van Paradiso. Carlos do Carmo wordt met zijn warme stem en kruising van traditionele fado, jazz en Franse Chansons in eigen land al vanaf 1963, toen zijn eerste album verscheen, op handen gedragen, en heeft ook internationaal een trouwe aanhang. De zanger is de zeventigjarige leeftijd reeds gepasseerd, maar zijn stem heeft niets aan kracht ingeboet en roert het publiek nog immer tot tranen.

Carlos do Carmo werd in 1939 in Lissabon geboren. Zijn moeder is Lucília do Carmo, een van de grote namen uit de fadogeschiedenis van de twintigste eeuw. Carlos werd geboren met de fado, de melancholieke traditionele levensliederen van Portugal, in zijn bloed. In eerste instantie verliet hij in zijn jonge jaren echter zijn geboortestad om hotelmanagement te studeren in Zwitserland, maar toen zijn vader in 1962 overleed werd hij teruggeroepen naar huis, om zijn moeder te helpen met haar fadohuis. In dat fadohuis, een combinatie van eetgelegenheid en podium voor vertolkers van de fado, kreeg kwam zijn prachtige stem tot volle bloei. Nog geen jaar later, in 1963, verscheen ‘Mário Simões e seu Quarteto apresentando Carlos do Carmo’, het eerste album waarop Carlos’ stem te horen is.

Een enorme reeks uitgaven volgde, en al bereikte hij niet het overweldigende internationale succes van Amália Rodrigues, vele van zijn platen werden beloond met gouden of platina status. In 1976 vertegenwoordigde Do Carmo Portugal bij het Eurovisie Songfestival, waar hij op de twaalfde plek eindigde. Begin jaren tachtig was hij de eerste Portugese artiest van wie een album verscheen op het toen net opkomende medium cd.

Carlos do Carmo heeft een prachtige stem, die de traditionele levensliederen van Portugal indrukwekkend vertolkt. Daarbij is hij een van de zangers die de fado openstelde voor andere muziekstijlen. Zijn inspiratie kwam van zangers als Frank Sinatra en Jacques Brel. Daarbij verwerkte hij stijlen als jazz en bossa nova in zijn kenmerkende vorm van fado. In 2008 verscheen zijn meest recente album ‘Fado Maestro – 45 Anos de Carreira’ een meesterlijk overzicht met het beste uit zijn carrière, die bijna vijftig jaar omspant.

Carlos do Carmo
Datum: zaterdag 2 oktober
Aanvang: 20.30 uur
Zaal open: 19.00 uur
Entree: 32,50 excl. Lidmaatschap (3,50 p.m. / 25,- p.j.)

Lees ook:Prijsvraag: win kaarten voor Carlos do Carmo in Paradiso
Lees ook:“Tantas Lisboas” nieuw album van Marco Rodrigues
Lees ook:Fado: Carminho in Nederland
Lees ook:Lula Pena terug met nieuw album
Lees ook:Nieuwe tournee van Cristina Branco in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.