Favoriete restaurants: Casa de Linhares, Lissabon

De taxi zet ons af aan het eind van een donker steegje in de Alfama. In mijn eentje had ik er weinig voor gevoeld er door heen te lopen, maar we zijn met z´n tweeën. Bovendien heb ik honger. Het ziet er in de steeg allemaal wat smoezelig uit. Onwaarschijnlijk dat er ineens een bijzonder restaurant opduikt. Dan zien we een chique geklede ober vuilnis in een container gooien. Hij wijst de weg naar een weinig indrukwekkende ingang van het Casa de Linhares, één van Lissabon´s befaamde fadorestaurants.

Het Casa de Linhares betovert vanaf het moment dat je het gordijn opzij schuift om naar binnen te gaan. Onmiddellijk wordt je meegesleept door de historische sfeer van dit voormalige huis van de hertogen van Linhares. Deze adellijke titel was toegewezen in de zestiende eeuw en de hertogen woonden in het huis, totdat ze hun titel verloren in 1640. Ze hadden namelijk tijdens de Spaanse bezetting partij gekozen voor de Habsburgers, wat ze na de onafhankelijkheid in 1640 niet in dank werd afgenomen.

Het huis maakte deel uit van het complexe netwerk van tunnels dat van het Castelo de São Jorge naar de Taag liep. Helaas werd tijdens de aardbeving van 1755 het grootste deel van het huis verwoest. Wat bleef zijn de prachtige gewelven en de constructie van grove, kleine bakstenen, rustend op grote steen-kolommen. De tafeltjes zijn opgesteld in de zeven meter lange eetzaal, met rond de open haard de ruimte voor de artiesten.

Het Casa de Linhares werkt met grote namen als Raquel Tavares en Jorge Fernando, maar ook Ana Moura en Celeste Rodrigues zongen hier. Tijdens ons diner worden wij verwend met drie verschillende artiesten, waarbij uiteraard de lichten worden gedimd en verder volstrekte stilte heerst. Ik mag het misschien niet zeggen, maar als ik heel eerlijk ben raakt de fado in de kleine, simpele en donkere barretjes van de Bairro Alto mij meer. Desondanks is de fado tegen de prachtige achtergrond van het Casa de Linhares bijzonder om eens mee te maken.

Het Casa de Linhares wordt ook wel restaurant Bacalhau de Molho genoemd. Het is dan ook geen verrassing dat bacalhau de specialiteit op de kaart is en een rol speelt in drie hoofdgerechten. Daarnaast zijn de vier originele vegetarische opties een groot pluspunt op de kaart. Goedkoop is het restaurant niet, met prijzen voor een hoofdgerecht variërend tussen € 20,- en € 29,-, maar het is niet voor niets één van de bekendste restaurants van Lissabon.

Ook goed om te weten: het gaat er echt wel een beetje chique aan toe. Ik voel me ongemakkelijk in de spijkerbroek die ik achtte goed genoeg te zijn (hallo, ik ben de Bairro Alto gewend!). Je stoel wordt aangeschoven en je wijn wordt netjes bijgevuld. Je moet er van houden, maar het klopt wel bij dit restaurant.

Casa de Linhares – Bacalhau de Molho
Beco dos Armazéns do Linho no2
Alfama, Lissabon
00351 21 88 650 88
www.casadelinhares.com

Lees ook:De mooiste uitzichten op Lissabon
Lees ook:Grolsch bouwt feestje in Lissabon
Lees ook:Heel veel hoeden en petten
Lees ook:Favoriete restaurants: Cozinha da Sé, Braga
Lees ook:Festas de Lisboa: fado in de tram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.