Wie is de opvolger van de Portugese troon?

Vandaag is het feest in Nederland, want het is Koninginnedag. Bij gebrek aan een monarchie viert Portugal op 5 oktober de uitroeping van de republiek. Dit gebeurde in 1910, dus Portugal is al lange tijd een republiek, maar dat wil niet zeggen dat de monarchie vergeten is. Er zijn nog steeds verschillende monarchistische organisaties, zoals de Partido Popular Monárquico (PPM), die twee gedeputeerden hebben in het parlement (Miguel Pignatelli Queirós en Nuno da Camâra Pereira), of de beweging RMP: Real Monárquia Portuguesa. Het interessante in de kwestie van de Portugese monarchie is dat de monarchisten het er bepaald niet over eens zijn wie nou eigenlijk de rechtmatige troonsopvolger is. Op het moment zijn er drie mannen die hiervoor in aanmerking zouden komen.

Op 1 februari 1908 reed koning Dom Carlos I met zijn zoon en troonopvolger Luís Filipe in een koets door Lissabon. Daar werden beiden neergeschoten door republikeinen en ze overleefden het geen van tweeën. Daarmee ging het koningschap over naar de volgende zoon van Carlos I, Manuel II. Die hield het echter niet lang vol, want de republikeinen pleegden een staatsgreep en hij werd gedwongen zich in Engeland te vestigen. Daar trouwde hij met een Engelse, maar kreeg nooit kinderen.

De grote vraag onder monarchisten is wie nu de troonopvolger genoemd kan worden. Het is een ingewikkelde kwestie die begint in de negentiende eeuw. Er is iemand die zichzelf beschouwt als de enige mogelijke troonopvolger en zich als zodanig presenteert op de website www.casarealportuguesa.org. Dit is D. Duarte Pio de Bragança. Toen Manuel II in 1910 in ballingschap in Engeland verbleef en geen kinderen kreeg, zou hij de troon (die dus eigenlijk al niet meer bestond) hebben overgedragen aan zijn neef D. Duarte Nuno de Bragança. D. Duarte Pio is hier een zoon van. Veel monarchisten zien in hem de enige rechtmatige troonsopvolger. Fel tegenstander van deze mogelijkheid is bijvoorbeeld Nuno da Câmara Pereira, de president van de PPM.

De tweede kandidaat is D. Rosário Poidimani, een Italiaan. Zijn vrouw, D. Maria Pia, was het vierde, weliswaar illegitieme, kind van koning Carlos I. In haar ogen en in die van bepaalde monarchisten was zij na de dood van haar halfbroer Manuel II (de laatste Portugese koning) de aangewezen troonsopvolger en niet de neef van Manuel II. In 1985 droeg ze de rechten, die ze in haar bezit achtte, over aan haar man, D. Rosário Poidimani. Poidimani was actief in het claimen van de troon, maar ook in criminele zaken, want hij werd in 2007 opgepakt voor onder andere fraude, vervalsing van documenten en afpersing.

De derde man in dit verhaal is de Hertog van Loulé. Hij doet helemaal zijn best niet om de troonsopvolger te zijn, maar krijgt veel steun in monarchistische kringen. Hij zou aanspraak maken op de troon vanwege zijn afstamming van D. Ana de Jesus Maria de Bragança, de dochter van koning João VI. Deze Ana was getrouwd met de hertog van Loulé en is volgens sommigen de rechtmatige troonopvolger van Portugal, als zijnde dochter van koning João VI. Twee zoons van João VI volgden elkaar in korte tijd op als koning van Portugal: eerst Pedro IV, die zes dagen regeerde vanuit Brazilië. Hij gaf zijn troon door aan zijn dochter Maria, maar daar wilde zijn broer Miguel I niet van weten. Er was een burgeroorlog gaande, waarin Miguel zichzelf uitriep tot absoluut koning van Portugal. Hij werd echter verslagen in 1834 en verbannen naar Duitsland. Een wet uit 1838 bepaalde dat geen van de afstammelingen van Miguel aanspraak zouden kunnen maken op de troon. Volgens sommige monarchisten moet dus gekeken worden naar de andere kinderen van D. João VI en niet naar de kinderen van Miguel. Eén van de zussen van Miguel was al in 1834 overleden, dus blijft over Ana de Jesus Maria de Bragança. Haar afstammelingen zouden recht hebben op de Portugese troon, en niet de afstammelingen van Miguel, zoals D. Duarte Pio.

Zoals ik al zei: een ingewikkelde kwestie. De PPM lost het vrij eenvoudig op. Zij nemen geen officiëel standpunt in binnen deze discussie, maar stellen zich als doel de monarchie te herstellen en vervolgens het Portugese volk op democratische wijze hun koning te laten kiezen. Maar de allersimpelste oplossing is natuurlijk het niet herstellen van de monarchie. Of mag ik dat niet zeggen op Koninginnedag?

Lees ook:Portugees ontsnapt aan tragedie met Air France toestel
Lees ook:Portugese koningen deel XVII: O Casto
Lees ook:Portugese koningen deel XIV: O Venturoso
Lees ook:Portugese koningen deel XI: O Eloquente
Lees ook:Portugese koningen deel XII: O Africano

0 reacties op “Wie is de opvolger van de Portugese troon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.