Burgemeester krijgt 7 jaar voor fraude

(foto: amandabhslater, Flickr)

De burgemeester van Oeiras, Isaltino Morais, heeft vandaag door de rechtbank van Sintra zeven jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen ten gevolge van vier beschuldigingen: passieve corruptie, machtsmisbruik, het witwassen van geld en belastingfraude. Daarnaast zal hij zijn ambtstermijn niet mogen afmaken en moet hij de staat een boete betalen. Dit soort schandalen rond politici zijn in Portugal schering en inslag. Morais klaagt dat de straf dermate hoog is omdat hij als voorbeeld dient.

De zaak begon te lopen in 2005 toen het Openbaar Ministerie de burgemeester ervan beschuldgde 1,32 miljoen euro naar een Zwitserse bankrekening te hebben gesluisd, terwijl hij in de periode tussen 1993 en 2002  slechts € 351.139,- verdiend zou hebben. Onderzoek van het Openbaar Ministerie wees uit dat dit extra geld te danken was aan bedragen die Morais opstreek door bijvoorbeeld het verstrekken van vergunningen aan bouwbedrijven. Morais zelf beweert dat het eigen geld is, ondermeer bij elkaar vergaard door investeringen en erfenissen. Hij blijft volhouden dat hij onschuldig is. De advocaat van Morais heeft aangegeven de uitspraak aan te vechten.

Dit soort gevallen komen nog zeer vaak voor in Portugal. Omkopingen, fraude en belasting ontduiken zijn de normaalste zaak van de wereld, zowel op nationaal niveau als op individueel niveau. Dit is mede een oorzaak van de beperkte ontwikkeling van het land ten opzichte van andere Europese landen  (denk bijvoorbeeld aan EU subsidies die op verkeerde plekken belandden). En een oorzaak voor het beperkte vertrouwen van de Portugezen in de politiek. Maar hoe was het ook alweer? Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten…

Lees ook:Pedofiel wil geld voor informatie over Madeleine
Lees ook:Sommige Portugezen stemden twee keer
Lees ook:Seksueel misbruik in Katholieke Kerk: tien Portugese paters beschuldigd
Lees ook:Portugees ministerie wil schorsing Nederlandse oogarts
Lees ook:Rechtbank van Faro doet uitspraak in zaak Joana Cipriano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.