Geen wolkje aan de lucht voor Portugese president

Als niet pas volgend jaar, maar vandaag al de presidentsverkiezingen van Portugal zouden plaatsvinden, zou een verpletterende overwinning voor de huidige president het resultaat zijn. In de eerste peilingen (van Eurosondagem) stond Cavaco Silva op 54,9% van de stemmen, terwijl de belangrijkste tegenstander, de socialist Manuel Alegre, bleef steken op 33%. De derde plaats in de peilingen was voor Fernando Nobre, die 6,2% behaalde.

Cavaco Silva scoorde het best in het noorden, terwijl Alegre de meeste stemmen in het zuiden en in Lissabon kreeg. Om de verkiezingen in de eerste ronde te winnen moet een kandidaat minimaal 50% van de stemmen behalen. Is dat niet het geval dan gaan de twee best scorende kandidaten door naar een tweede ronde. Cavaco Silva moet zich overigens nog wel officieel kandidaat stellen. In tegenstelling tot Manuel Alegre heeft hij nog niet bekend gemaakt of hij beschikbaar is voor nog een mandaatsperiode.

Alegre, die zichzelf al eens eerder kandidaat stelde voor het presidentschap, hoopte op de stemmen van het gehele linkse spectrum (PS en BE), maar krijgt kennelijk nog niet de helft. Cavaco daarentegen heeft wel vrijwel alle PSD-kiezers achter zich. Een ander opmerkelijk detail was Alegre´s relatief hoge score onder de hogere klassen van de samenleving, terwijl hij zich toch vooral richt op de armsten van de samenleving.

Er werd trouwens ook gepeild door onderzoeksbureau Marktest. Hier waren de resultaten nog veel extremer met 72% voor Cavaco Silva en slechts 21% voor Manuel Alegre. Wanneer de presidentsverkiezingen precies zullen plaatsvinden is nog niet bekend. Vijf mannen hebben zich tot op heden officieel kandidaat gesteld: Manuel Alegre (PS), Fernando Nobre (onafhankelijk), Francisco Lopes (PCP), José Pinto Coelho (PNR) en Defensor Moura (onafhankelijk).

Lees ook:Presidentsverkiezingen weinig spannend
Lees ook:Manuel Alegre neemt na 34 jaar afscheid van parlement
Lees ook:Cavaco Silva blijft president van Portugal
Lees ook:Eerste peiling in Portugal brengt weinig verrassingen
Lees ook:Herkozen Sócrates start verkiezingscampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.