Politiek wankelt onder economische crisis

Vorige maand schreef ik over het risico op een politieke crisis in Portugal, nadat er een motie van wantrouwen was ingediend betreffende de bezuinigingsmaatregelen. Vorige week werd deze crisis afgewend, doordat de PSD van Passos Coelho zich onthield van stemming en er dus geen meerderheid werd behaald in het parlement. Maar een nieuwe crisis staat voor de deur nu de plannen van het PEC 4 op tafel liggen. Premier Sócrates kondigde aan dat hij zal aftreden indien het parlement het PEC 4 niet goedkeurt. En dat lijkt te gaan gebeuren.

De PSD, die de regering tot tweemaal toe redde, geeft nu aan geen steun te verlenen voor het PEC 4. Zonder de PSD is er zo goed als geen kans van slagen voor het PEC 4, wat dus zou betekenen dat er nieuwe verkiezingen zouden volgen. De oppositie die al maanden lang Sócrates bekritiseert en roept om aftreden, beklaagt zich nu over zijn “laffe” houding. Ze vinden dat hij vlucht voor de problemen door te zeggen dat hij zal opstappen als de bezuinigingsplannen niet doorgaan en spreken schande van de slachtofferrol die hij nu zou aannemen.

Sócrates legt op zijn beurt de schuld bij de PSD. Zijn argument is dat er simpelweg geen keus is voor Portugal, want alleen dramatische bezuinigen zullen de internationale spelers tevreden stemmen.  Een politieke crisis veroorzaken gaat loodrecht tegen het nationale belang in, aldus Sócrates. Kredietbeoordelaar Moody´s verlaagde inmiddels Potugal´s kredietwaardigheid, wat niet geheel verrassend is gezien de politieke instabiliteit. Sócrates wil een goedkeuring van het PEC 4 vóór 25 maart, zodat hij bij de Europese top de bezuinigingen kan presenteren. De val van de socialistische regering zou dus zomaar een kwestie van dagen kunnen zijn.

Lees ook:Portugal op rand van politieke crisis?
Lees ook:Politieke crisis in Portugal onvermijdelijk
Lees ook:Verkiezingen in Portugal: een update
Lees ook:Portugese politiek vraagt unaniem om nieuwe verkiezingen
Lees ook:Herkozen Sócrates start verkiezingscampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.