Voorwaarden lening aan Portugal ter discussie

Op 3 mei jongstleden tekende de Portugese regering en de oppositiepartijen PSD en CDS een overeenkomst met het IMF, de ECB en de EC, waarin stond vastgelegd wat de voorwaarden zijn voor de lening die Portugal ontvangt. Gisteren kwam vanuit de pers ineens het bericht dat er op 17 mei een ander document werd ondertekend door Socrates, waarin de voorwaarden hier en daar afwijken. Gevolg: een hoop gebakkelei.

Het tweede document werd op 17 mei ondertekend in Brussel, na de Ecofin. Deze tweede versie is de definitieve versie, die de archieven in Brussel ingaat. Het was allemaal geen probleem geweest als het document maar identiek zou zijn aan het eerste, door de oppositie goedgekeurde document, maar dit is niet het geval. De CDS legde beide documenten naast elkaar en ontdekte twintig verschillen.

De verschillen liggen vooral op de afspraken rond Justitie en telecommunicatie en het nieuwe document trekt de regelgeving voor gemeentelijke-, en regionale bedrijven gelijk met die van centrale overheidsbedrijven. Minister van Financiën, Teixeira dos Santos, beweert dat er alleen enkele technische aanpassingen zijn gemaakt. Je kunt het natuurlijk noemen zoals je wilt, maar door de oppositie niet te informeren, heeft de PS hoe dan ook geen sterk punt gemaakt in deze tijd voorafgaand aan de verkiezingen. De oppositie gebruikt uiteraard het nieuws van de veranderde vooraarden direct in de verkiezingscampagne. Socrates zou onbetrouwbaar zijn en zich voortdurend verschuilen achter nietszeggende excuses.

Of deze nieuwe polemiek gevolgen heeft voor het stemgedrag van de kiezer zal komende week moeten blijken. Voor nu werd er gepeild tot en met donderdag en was de uitslag de volgende: PSD 35,8%, PS 34,1%, CDS-PP 11,3% CDU 7,7% en BE 6,5%. Het blijft dus spannend tussen PSD en PS, met nog één week te gaan voor de verkiezingen.

Lees ook:Socrates wint op alle gebied van Ferreira Leite
Lees ook:Portugal niet langer in recessie
Lees ook:PS wint, maar zonder absolute meerderheid
Lees ook:Europese troika bespreekt vandaag noodhulp aan Portugal
Lees ook:Rechtbank van Faro doet uitspraak in zaak Joana Cipriano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.