Extra belasting voor Portugezen

Commotie alom vanwege een door Premier Passos Coelho aangekondigde extra belasting, een zogenaamde “imposto extraordinário“. De Portugese regering zal fors moeten bezuinigen, óf ergens extra geld vandaan moeten halen om het begrotingstekort terug te dringen. Afgelopen week kondigde de kersverse premier aan dat deze buitengewone belasting één van de maatregelen zal zijn waar de bevolking mee te maken zal krijgen. Hoe deze belasting precies werkt? Dat laat hij ergens in de komende twee weken weten…

Het is de schuld van de vorige regering dat ze nu zitten opgescheept met een extra belasting, zo beweren veel Portugezen. Passos Coelho had in zijn verkiezingsprogramma uiteraard niet gerept over een dergelijke maatregel en krijgt vooralsnog de voorkeur van de twijfel van zijn kiezers. Maar zijn woordkeuze én het feit dat hij alles nogal vaag houdt zorgen voor een hoop commotie. Zo kondigde hij aan dat de belasting zal neerkomen op een bedrag van rond de 50% van de subsídio de Natal, oftewel de dertiende maand (ongeveer een maandsalaris wat voor 15 december van elk jaar wordt uitbetaald). Iedereen schreeuwde direct moord en brand, want er werd dus gekort op de dertiende maand. Nee, verklaarde Passos Coelho later, de belasting heeft niets te maken met de kerstbonus; hij gebruikte de term alleen maar om een indicatie te geven van de financiële druk van de nieuwe belasting.

Verder lichtte Passos Coelho toe dat de belasting alleen zal worden geheven bij hen die meer dan het minimumloon verdienen, dat wil zeggen, meer dan €485,00 per maand. Arme Portugezen die net vijfhonderd euro in de maand verdienen en worden geacht een extraatje af te staan aan de armlastige regering.

Uiteraard zijn het ditmaal de socialisten die afkeurend reageren. Natuurlijk vinden zij deze maatregel van de nieuwe conservatieve regering veel te ver gaan. De interim-partijleider van de partij, Maria de Belém, verwijt de regeringspartijen van hun verkiezingsprogramma’s af te wijken en maatregelen te verzinnen die niet eens door de trojka zijn vereist. Ook de Portugese Kerk maakt zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe belasting en het Bloco de Esquerda spreekt van het begin van een “sociaal terrorisme”. De regering van PSD en CDS-PP hoopt met de maatregel een bedrag van 800 miljoen euro binnen te halen. De details worden zogezegd de komende twee weken uitgewerkt en bekend gemaakt.

Lees ook:Toch opnieuw belastingverhoging voor Portugezen?
Lees ook:Portugese premier reageert op junkstatus
Lees ook:Portugese politiek worstelt met begrotingsplannen
Lees ook:De nieuwe Portugese regering
Lees ook:Sociaal democraten kiezen nieuwe leider

Eén reactie op “Extra belasting voor Portugezen

 1. DOlf de Wit

  Het inleveren van de dertiende maand salaris in Portugal lijkt vervelend, maar is zeer ingrijpend. Die dertiende maand, die velen in Nederland niet krijgen en dus als extraatje wordt gezien, is de Portugese variant op ons vakantiegeld dat de Portugezen niet hebben.

  Met deze bijzondere wet vorderde de Portugese overheid dus domweg het hele, noem het, vakantiegeld van alle werknemers (in de private sector) op. En deed dat ook nog daags voor het uitkeren ervan.

  Nederlandse werknemers zouden ook moord en brand schreeuwen als zij hun vakantiegeld niet zouden hebben gekregen omdat Wilders, of Rutte, of Roemer volgend jaar in mei zegt dat iedereen zijn vakantiegeld moet inleveren om het tekort in één keer weg te werken. Daarbij hebben ze in Portugal ook al 23% BTW en niet de schamele 21% die wij hebben.

  Dat inleveren van het vakantiegeld is overigens niet zo heel slecht in de nivelleringsgedachte. De mensen met het meeste salaris hebben het hoogste vakantiegeld en dragen dus het meeste bij.

  Twee weken geleden is er in Nederland 17 miljard aan vakantiegeld uitbetaald.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.