Paastradities in de Alto Minho

Er zijn verschillende tradities die jaarlijks tijdens Pasen worden uitgevoerd in de regio Alto Minho. Zo zullen de parochies van Cristelo Côvo aan de Portugese kant van de rivier Minho en die van Sobrado aan de Spaanse zijde op paasmaandag de rivier de Minho oversteken per boot, om hun paaskruis te laten kussen aan de andere kant van de rivier. Dit is een gewoonte om de goede relatie met de Spaanse overburen te benadrukken. Om 18.00 uur vertrekt de parochie van Cristelo Côvo met het kruis naar de Spaanse parochie Sobrada aan de overkant. Daarna vindt hetzelfde andersom plaats. Op deze manier zijn de parochies van beide zijden aan Portugese kant, waar ze zich verzamelen voor een feestmaal. Terwijl de kruizen worden “uitgewisseld” tussen beide parochies gaan de lokale Portugese vissers in hun bootjes de rivier op (nadat ze zijn gezegend) en alle vis die ze vangen wordt naar Cristelo Côvo gebracht.  Deze ceremonie staat bekend als “Lanço da Cruz”.

Iets meer naar het zuiden komen de dorpelingen van Vila de Punhe, Barroselas e Mujães ook bijeen op maandag in een traditie die de “Tafel van de Drie Abten” genoemd wordt (Mesa dos Três Abades). Om 13.00 uur worden net als in Cristelo Côvo de paaskruizen van de parochies meegenomen. Ook wordt de vlag gehesen die de drie gemeenschappen verbindt. De priesters nemen plaats op de drie banken van de “Tafel van de Abten”, groeten elkaar, eten enkele zoetigheden en brengen een toast uit met een miskelk portwijn. Daarna gaat elk terug naar zijn eigen gemeenschap.

Op zaterdag gaat men in Cardielos ook aan tafel, voor de traditie van de Bife da Páscoa (paasbiefstuk). Bij deze traditie zijn geen vrouwen toegestaan, maar nemen wel honderden mannen deel. De traditie komt voort uit het feestmaal na de vastentijd, maar volgens de deelnemers van nu is het inmiddels slechts een goede reden om met vrienden onder elkaar te eten en drinken.

Bron: Sol

Lees ook:De espigueiros van de Minho
Lees ook:Lissabon en de Taag
Lees ook:Hostie niet meer op tong om verspreiding griep te voorkomen
Lees ook:Luisteren naar Portugese geluiden
Lees ook:Maakt Ronaldo nog kans tegen Messi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.