Cristo Rei waakt al 50 jaar over Lissabon

Komende zondag, 17 mei, wordt het 50 jarig bestaan gevierd van het Santuário de Cristo Rei, het 110 meter hoge beeld van Jezus dat in Almada aan de zuidoever van de Taag staat. Het beeld, dat lijkt op de bekende Cristo Redentor in Rio de Janeiro, was een cadeau van de Katholieke Kerk aan de regering, omdat Portugal buiten de Tweede Wereldoorlog was gehouden.

Het eerste plan voor het maken van het beeld ontstond in 1934. Zes jaar later besloot de Kerk de plannen te realiseren als Portugal niet betrokken zou worden bij de Tweede Wereldoorlog. Er werden fondsen geworven om de bouw te kunnen financieren. Op 18 december 1949 werd de eerste steen gelegd en op 17 mei 1959 kon het beeld geïnaugureerd worden. Het beeld werd gemaakt door de architect António Lino, de ingenieur Francisco de Mello e Castro en de beeldhouwers Francisco Franco en Leopoldo de Almeida. In de afgelopen vijftig jaar is het een belangrijke toeristische trekpleister geworden, vanwaar een 360 graden overzicht over de oevers van Taag wordt geboden.

De bisschop van Setúbal, D. Gilberto dos Reis, maakte deze week bekend dat de Cristo Rei te kampen heeft met een schuld van ongeveer een miljoen euro. De verkoop van de kaartjes kunnen niet de kosten dekken van het onderhoud aan het beeld. Toen er stukken beton begonnen af te brokkelen moesten herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd, waardoor de schuld tot stand kwam.

Op 16 en 17 mei zullen er verschillende missen, processies en bidstonden plaatsvinden. Op zondag vindt om 16.00 de officiële ceremonie ter viering van het vijftig jarig bestaan plaats. Paus Benedictus XVI wees kardinaal D. José Saraiva Martins aan om de viering bij te wonen uit naam van het Vaticaan.

Het Santuário de Cristo Rei is dagelijks geopend van 09.30u tot 18.15u.

Lees ook:Duizenden bedevaartgangers naar Loulé
Lees ook:Metro bestaat vijftig jaar
Lees ook:Presidentsverkiezingen weinig spannend
Lees ook:Pedro Carneiro wint Gulbenkian kunst prijs
Lees ook:Honderd jaar republiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.