Nieuw boek José Saramago zorgt voor controverse

Gisteren presenteerde José Saramago, nobelprijswinnaar voor de literatuur, zijn nieuwe boek “Caim” in het Portugese Penafiel. Hij keert met dit boek terug naar een religieus thema, bijna twintig jaar nadat hij met zijn boek  “O Evangelho segundo Jesus Cristo” (1991) voor veel opschudding zorgde onder gelovigen. Dit keer is het niet anders, want zowel het boek als de uitspraken van de schrijver zorgden gisteren en vandaag voor ontevreden reacties van de Katholieke Kerk en de joodse gemeenschap.

Het boek gaat over Kaïn, de oudste zoon van Adam en Eva, en beschrijft op ironische toon de geschiedenis van deze bijbelse figuur. Saramago drijft de spot met enkele aspecten van het verhaal rond Kaïn en legt de schuld van de moord op zijn broer Abel bij God. In een gesprek met de pers naar aanleiding van presentatie van “Caim” noemde Saramago de bijbel “een handboek van slechte gewoontes, een catalogus van wreedheden”. Het lezen van de bijbel zou een mens juist het geloof doen verliezen, aldus de schrijver.

Een woordvoeder van de Conferência Episcopal Portuguesa zei in een reactie dat hij de uitspraken van Saramago beschouwt als een publiciteitsstunt om aandacht voor zijn boek te krijgen. Pater Manuel Morijão vindt de offensieve houding van een schrijver van het niveau van Saramago ongepast.Van joodse zijde was er reactie van rabbi Eliezer di Martino,vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap in Lissabon. Hij verklaarde dat Saramago overduidelijk de bijbel slecht kent en dat de joodse gemeenschap zich op geen enkele manier zal laten beïnvloeden door de oppervlakkige woorden in het boek van Saramago.

Het boek “Caim” is vanaf vandaag te verkrijgen in de Portugese boekhandels.

Lees ook:Playboy eert José Saramago
Lees ook:Laatste eerbetoon aan José Saramago
Lees ook:Inkomsten boek over Maddie McCann bevroren
Lees ook:Een verrassende kijk op de Portugese geschiedenis
Lees ook:Boek over verdwijning Maddie moet de winkels uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.