Kerk wil geen ruimere openingstijden winkels

Heerlijk vind ik het dat je in Portugal op zo ongeveer elk moment van de dag naar de winkel kunt. ´s Avonds om tien uur nog even snel iets leuks kopen om later op de avond aan te trekken, of het zeer belangrijke missende ingrediënt nog gewoon te kunnen kopen tijdens het koken: ideaal!

Je raakt zo gewend aan altijd open winkels, dat ik al verschillende keren balend in de shopping heb gestaan op zondagmiddag, omdat ik was vergeten dat dan nou net de supermarkt als enige winkel dicht is. Nu zijn er overheidsplannen om ook de zogenaamde hipermercados langer open te laten, oftewel ook open tijdens de rest van de zondag en de feestdagen. Het voorstel is om alle winkels toe te staan hun deuren 365 dagen per jaar te openen tussen 06.00 en 24.00 uur. Heerlijk, denk ik!Verschrikkelijk, denkt de Katholieke Kerk.

Volgens de Conferência Episcopal Portuguesa (CEP) is zondag niet een dag om naar de supermarkt te gaan, maar een dag voor familie om samen tijd door te brengen en om het geloof te vieren (nu gaan veel Portugese families op zondag met z´n allen naar de Shopping, dus dat is dan toch quality family time?). De woordvoerder verklaarde dat “de logica van het streven naar winst, niet de maatschappij moet gaan beheersen”. Mocht de overheid inderdaad de supermarkten ruimere openingstijden toestaan, zal de Katholieke Kerk ook zeker zijn weerstand kenbaar maken, aldus het CEP.

Lees ook:Dagje shoppen in Portugal
Lees ook:Portugese supermarkt in Helmond
Lees ook:Wine O´Clock: vinotheek in stijl
Lees ook:Naar Lissabon? Koop de Lisboa Card
Lees ook:Hostie niet meer op tong om verspreiding griep te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.