Voetbal en politiek komen samen in Oporto

Er zijn twee zaken die het meest voorkomen in de gesprekken van de Portugezen: eten en voetbal. Dat zijn hun passies en ze kunnen er dan ook vol vuur over praten. In het geval van voetbal ben je min of meer verplicht je keuze te maken uit drie clubs: Benfica of Sporting uit Lissabon en FC Porto uit Oporto. In dit belangrijke verkiezingsjaar gebruiken sommige politici de populariteit van de voetbalclubs en het sentiment van de aanhangers om steun te verkrijgen.

Een voorbeeld is Elisa Ferreira. Ze is lijsttrekker van de Partido Socialista (PS) in Oporto en werd dit weekend formeel gepresenteerd als kandidaat voor de titel Presidente da Camara (soort burgemeester).  Om de aanhangers van de Dragões (Draken, zoals de spelers van FC Porto worden genoemd) voor zich te winnen beloofde ze het plein Paços do Concelho beschikbaar te stellen voor het vieren van de overwinningen van de voetbalclub.

Bij de toespraak van Elisa Ferreira was de president van de topclub uit Oporto ook aanwezig. Aanvankelijk was hij gevraagd op de eerste rij te zitten, zodat iedereen hem goed kon zien zitten, maar dit weigerde Jorge Nuno Pinto da Costa. Hij wil niet formeel zijn voorkeur voor de socialisten bevestigen, maar zijn aanwezigheid, al dan niet in het midden van de zaal, is veelzeggend.

Elisa Ferreira, die nu nog voor de PS in het Europarlement plaatsheeft, wil de opvolger worden van de huidige Presidente da Camara, Rui Rio van de PSD. Deze staat al 8 jaar aan het hoofd van de stad in het Noorden en is in het verleden ook al verschillende malen in verband gebracht met FC Porto. Of de taktiek van de politica van de socialisten vruchten af zal werpen zal blijken tijdens de gemeenteverkiezingen in september dit jaar.

Bron: http://www.correiomanha.pt

Lees ook:Voetballers op bezoek bij de Paus
Lees ook:Steekpartij om voetbal discussie
Lees ook:Grote namen uit voetbalwereld schieten Queiroz te hulp
Lees ook:De vierentwintig van Queiroz
Lees ook:Verkiezingscampagne ten einde, socialisten aan kop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.