“De kip van de buren is altijd beter dan de mijne”

De letterlijke vertaling van spreekwoorden en gezegden naar een andere taal leveren meestal totaal onzinnige dingen op. Daarom is het altijd lastig, zelfs al spreek je een taal redelijk, om iemand te begrijpen als een uitdrukking wordt gebruikt. Sommige uitdrukkingen in het Portugees zijn exact dezelfde als in het Nederlands, bijvoorbeeld “tempestade num copo de água” oftewel storm in een glas water. Andere uitdrukkingen zijn echter totaal anders. In deze serie zullen we kennismaken met een aantal Portugese uitdrukkingen. Vandaag staat de kip centraal.

A galinha da vizinha é sempre melhor que a minha“: een prachtig rijmend spreekwoord, wat dus letterlijk vertaald betekent dat de kip van de buren altijd beter is dan de mijne. Daar hebben wij in het Nederlands het spreekwoord “Het gras is altijd groener aan de overkant” voor.
Een ander spreekwoord waarin de kip centraal staat is: “De grão em grão a galinha enche o papo“. Letterlijk betekent het “Korrel voor korrel vult de kip haar kliermaag”, maar er wordt mee bedoeld dat je soms geduld nodig hebt om het doel te bereiken.
Het Nederlandse “Met de kippen op stok gaan” is zo ongeveer hetzelfde in het Portugees: “Deitar-se com as galinhas“. En ook kippenvel, oftewel pele de galinha vinden de Portugezen een normale uitspraak.
Tenslotte is er dan nog “Quando as galinhas tiveram dentes“, wat letterlijk betekent: als de kippen tanden hebben. Aangezien kippen uiteraard geen tanden hebben gebruikt een Portugees dit spreekwoord als hij het woord “nooit” bedoeld.

Lees ook:“Het paardje uit de regen halen”
Lees ook:“Wie geen hond heeft, jaagt met een kat”
Lees ook:“Een witte broek in januari duidt op geldgebrek”
Lees ook:Traditionele smaken in Évora
Lees ook:Portugees gebruikt 109 liter water per dag

Eén reactie op ““De kip van de buren is altijd beter dan de mijne”

  1. Bert

    Grappig, maar hier in de Alentejo is het:

    “A galinha da vizinha é sempre mais gordo que a minha”. oftewel, “De kip van de buurvrouw is altijd dikker dan de mijne”.

    Maar ja, eten is hier het belangrijkste van alles.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.