Natuur en traditie: bezoek het dorpje Pia do Urso

Pia do Urso is een klein dorpje in de gemeente Batalha. Het bestaat uit karakteristieke stenen huizen gelegen in een prachtige natuur. Je vind er het ecopark Pia do Urso waar je een wandeling kunt maken. Ook leuk om met de kinderen te doen, want je vind er tal van activiteiten op de route (zie filmpje 2). Onderweg zie je geologische formaties die de Portugezen pias noemen. Volgens de legende dronken de beren vroeger uit deze pias, een soort bekkens, waardoor het dorp de naam kreeg Pia do Urso.

In één van de stenen huizen van het dorp is restaurant Piadussa gevestigd. De plek voor een traditionele, regionale Portugese maaltijd. Op het menu staan de gerechten die horen bij de omgeving, zoals morcela branca de arroz (typische worst van varkensvlees met rijst) of chanfana (stoofpot van geitenvlees). De wijnkaart biedt uiteraard vele wijnen uit de regio, zoals de Cruz de Avis of de Real Batalha. Je betaalt tussen de 15 en 20 euro voor een compleet diner met voorgerecht, wijn, nagerecht en koffie, want zo gaat dat nou eenmaal buiten de toeristische gebieden.

Als je wilt slapen in het dorp kun je dat doen in de oude, gerestaureerde stenen huisjes. Voor alle informatie hierover kun je kijken op de website (let op: aan het Engelstalige gedeelte wordt nog gewerkt en is dus verre van volledig).

Het dorp ligt in een gebied met veel bezienswaardigheden. Het omliggende gebergte heet het Planalto de São Mamede, een gebied waar je verschillende grotten tegenkomt (bijvoorbeeld de Grutas São Mamede). Je ziet ook enerzijds de karakteristieke molentjes en anderzijds de moderne windmolens in het gebergte. Nauurlijk is ook de stad Batalha zelf een bezoek waard, evenals het bekende klooster van Santa Maria da Vitória (klooster van Batalha) en op zeven kilometer vind je het heiligdom van Fátima.

Lees ook:Eén van Portugal´s mooiste dorpen: Piódão
Lees ook:De espigueiros van de Minho
Lees ook:Bijzonder kamperen in de Algarve
Lees ook:Negende chocolade festival van start
Lees ook:Hoe begraven de Portugezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.