Wonderen van Sintra: Castelo dos Mouros

Het wonderschone Sintra wordt in toeristische excursies vaak weggestopt in een half dagje. Véél te kort, want je kunt een volledige vakantie wijden aan de prachtige plaats die bol staat van cultuur, geschiedenis, natuur en strand. De hoogste tijd om uitgebreid aandacht te besteden aan de vele wonderen van Sintra. Vandaag deel 3: Castelo dos Mouros

In het jaar 711 kwamen vanuit Noord-Afrika de islamitische Moren het Iberisch Schiereiland binnen. Zij wisten in rap tempo grote delen van het schiereiland te veroveren, waaronder de Algarve en Lissabon. De Moren gaven de regio Sintra haar huidige naam, want het werd afgeleid van het Moorse As-Shantara. Om de toegangswegen tot de steden Sintra, Mafra, Cascais en Lissabon te kunnen controleren besloten de Moren de bergrug van Sintra te gebruiken om een kasteel met muur te bouwen. Waarschijnlijk is dit gebeurd tussen de negende en tiende eeuw. De katholieke kruisvaarders bedreigden bij vlagen de Moorse overheersing in het kasteel, totdat Afonso Henriques (de eerste koning van Portugal) de Moren definitief wist te verslaan.

Onder koning Sancho I kreeg het kasteel zijn eerste opknapbeurt, evenals de Igreja de São Pedro, die binnen de muren ligt. In de vijftiende eeuw raakte het kasteel in verval, omdat de bevolking zich lager op de berg vestigde in het huidige dorp Sintra. In de zestiende eeuw was het kasteel totaal verlaten. Koning Fernando II besloot in 1830 om de ruïnes van kasteel, muur en torens te restaureren in de toen populaire romantische stijl. Daarom heeft het huidige Castelo dos Mouros een zelfde romantische, fantasievolle uitstraling als de rest van Sintra.

Het kasteel is in 1995 door de UNESCO toegevoegd aan delijst van Werelderfgoed. Om er te komen moet je de zogenaamde Rampa da Pena op, een bochtige weg door de prachtige natuur van de Serra da Sintra. In het Castelo dos Mouros vind je naast de 450 meter aan muur een vijftal torens, waaronder de Torre Real, bereikbaar via een 500 treden tellende trap. Het verhaal gaat dat de 16e eeuwse schrijver Bernardim Ribeiro in deze toren woonde. Je kunt ook de vervallen São Pedro kerk bezichtigen en het voor de Moren zeer belangrijke waterreservoir. In tijden van belegering zorgden ze met dit reservoir voor voldoende water voor de inwoners. Naast de historische en architectonische waarde die het kasteel heeft, is het vooral ook een plek bij uitstek om te genieten van het prachtige uitzicht.

Het kasteel is alleen gesloten op 25 december en 1 januari. Je kunt op alle andere dagen naar binnen van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen €5,- entree, kinderen van 5 tot 17 jaar en senioren vanaf 65 betalen €3,-. Omdat het Castelo dos Mouros deel uitmaakt van de organisatie Parques de Sintra kun je ook een voordeelkaart kopen voor een totaalpakket van vier bezienswaardigheden voor een gereduceerde prijs. Voor alle informatie klik hier.

Lees ook:Wonderen van Sintra: Feira de São Pedro
Lees ook:Shoppen op de souk van Lissabon
Lees ook:Portugese koningen deel I: O Conquistador
Lees ook:Portugese koningen deel II: O Povoador
Lees ook:Cabo de São Vicente: feiten en fictie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.