Beter Guimarães dan de Algarve

Een aantal maanden geleden was ik voor het eerst in Guimarães, de geboortestad van Portugal. Ik bezocht er uiteraard het kasteel waar de stichter en eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, werd geboren en het paleis van de hertogen van Bragança. Echter belangrijker dan de monumenten is naar mijn idee de sfeer in een stad en dat is nou juist wat Guimarães zo leuk maakt.

De smalle straatjes van het centrum, de bijzondere huizen rond het Praça de Santiago, de onverwachte religieuze taferelen verstopt achter grote luiken of de fiere cipressen die de nieuwe weg naar het kasteel aanduiden zijn een paar voorbeelden van de sfeermakers. De stad, hoewel het aanvoelt als een gemoedelijk dorp, is niet te vergelijken met welke andere Portugese stad dan ook. Soms krijg je de neiging een overeenkomst te zoeken met andere Europese steden; is er niet hier een daar een Italiaans sfeertje of zou dat huis niet ook in Oostenrijk kunnen staan?

Het is begrijpelijk dat Guimarães is verkozen om in 2012 één van de twee culturele hoofdsteden van Europa te zijn. De stad heeft veel te bieden. De bijbehorende publiciteitscampagne was vandaag volop in de Portugese pers. Op één van de posters is namelijk een afbeelding geplaatst van een leeg strand in de Algarve met daarbij de tekst: “Guimarães, daar gebeurt het”. Dit tot grote woede van hoteleigenaren en touroperators in de Algarve, omdat deze poster in hun nadeel zou werken. Het is niet dat zij Guimarães bezoekers misgunnen, maar het mag niet ten koste gaan van het imago van de Algarve, aldus een woordvoerder.

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar aangezien het niet elk jaar een cultureel feestje is zou ik zeggen: zorg dat je in 2012 naar Guimarães gaat. De Algarve is er altijd nog. Je vindt alle informatie op de website. Hier kun je ook een audio-tour voor je mobiele telefoon downloaden, die je vergezeld op verschillende routes door de stad.

Lees ook:Guimarães gekozen tot Culturele Hoofdstad van 2012
Lees ook:Slag van São Mamede nagespeeld in Guimarães
Lees ook:Gevaarlijke stranden in de Algarve
Lees ook:Engelse vrouw gered uit Ria Formosa
Lees ook:De alles-in-1-vakantie: Costa da Lisboa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.