Sinterklaas in Portugal

Viert Sinterklaas alleen zijn verjaardag in Nederland en België? Zeker niet! Ook in Portugal wordt een Sinterklaasfeest gevierd en dan bedoel ik niet de Nederlandse versie van onze landgenoten die wonen in Portugal. Ik heb het over de “Festas Nicolinas” van Guimarães, één van de oudste academische feesten ter wereld.

Sinterklaas heet in het Portugees São Nicolau. We weten natuurlijk dat deze heilige niet uit Spanje komt, maar uit Mira, een stad in Turkije. De cultus rond São Nicolau werd Portugal binnengebracht door pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. Als beschermheilige van de studenten werd hij vooral belangrijk op de universiteiten op de route, zoals die van Coimbra en Salamanca. In de zestiende eeuw raakte ook de universiteit van Guimarães onder de invloed van de São Nicolau cultus. In 1664 werd in zijn eer de “Capela de São Nicolau” gebouwd en de “Irmandade de São Nicolau” (broederschap) bestaat officieel sinds 1691. De São Nicolau kapel is onlangs gerenoveerd en dient nog elk jaar voor de heilige mis op de zondag die het dichtst bij 6 december ligt.

De Festas Nicolinas worden sinds 1895 gevierd. Het feest vindt plaats tussen 29 november en 7 december en staat bol van traditie en symboliek. Het doel is de wereld van de studenten en de stad Guimarães samen te brengen in de “geest van Nicolaas”, oftewel het harmonieus samenzijn van alle verschillende culturen, rassen en sociaal-economische groepen. Het is een feest voor alle viramenenses (zo worden de inwoners van Guimarães genoemd) en veelal wordt de traditionele viramenense kleding gedragen. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen zoals de pinheiro, waarbij het feest wordt geopend door het plaatsen van een dennenboom (pinheiro) op het plein in de stad en de Maçãzinhas (de appeltjes), het belangrijkste defilé door de straten van Guimarães, waarbij de vrouwen niet mee mogen doen, maar vanaf de balkonnetjes naar beneden kijken. De studenten sluiten hun feest uiteraard af met een gala: de Baile Nicolino, op 7 december.

Meer info over de Festas Nicolinas in Guimarães vind je op de website www.nicolinas.pt (alleen in Portugees).

Lees ook:Duizenden bedevaartgangers naar Loulé
Lees ook:Queima das Fitas in Coimbra van start gegaan
Lees ook:Guimarães gekozen tot Culturele Hoofdstad van 2012
Lees ook:Festas do Mar in Cascais
Lees ook:Beter Guimarães dan de Algarve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.