De espigueiros van de Minho

Wie de Minho bezoekt, in het uiterste noorden van Portugal, mag zeker de espigueiros niet overslaan. Je zou de espigueiros bijna het symbool van de Minho kunnen noemen. Wat is een espigueiro? In het Nederlands komt het woord graanschuur denk ik het dichtstbij, hoewel in een espigueiro vooral mais wordt gedroogd. Ze kunnen in het Portugees ook canastro, caniço of hôrreo genoemd worden. In het Spaans heten ze horréo en in de Spaanse regio grenzend aan de Minho, Galicië, zijn ze identiek aan de Portugese espigueiros.

De meeste espigueiros zijn gemaakt van steen en hout. Aan de zijkanten bevinden zich spleten, waardoor de mais goed gedroogd kan worden. De mais wordt in de herfst geoogst en moet dus in de wisselvallige winter drogen. Het is belangrijk dat de espigueiro goed lucht doorlaat, zodat het niet te vochtig wordt binnen. De huisjes van steen en hout (of soms ook helemaal van steen) zijn gebouwd op pilaren. Dit is om te voorkomen dat knaagdieren bij de mais kunnen komen. Nu zou een rat natuurlijk omhoog kunnen klimmen, maar om het beest verder de weg te versperren zijn er grote stenen rond de pilaren gelegd. Oude molenstenen werden bijvoorbeeld hiervoor gebruikt.

De espigueiros van Soajo en van Lindoso zijn het bekendst. In Soajo staan 24 espigueiros bij elkaar, waarvan de oudste dateert uit 1782. Sinds 1983 is deze locatie uitgeroepen tot rijksmonument door IGESPAR (de Portugese Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed). De espigueiros staan hier op een hoog granieten platform, beschermd tegen ongedierte en brand. Minder monumentaal, maar wel de grootste groep, zijn de espigueiros do Lindoso. Hier staan 64 huisjes bij elkaar, vaak gedecoreerd met een kruis op het dak. Sommigen zijn volledig van steen, bij anderen zie je ook hout, baksteen of graniet. Zowel in Soajo als in Lindoso zie je dat de espigueiros staan opgesteld op een groot, rechthoekig terrein. Dit toont aan hoe in vorige eeuwen de bevolking zich hier verzamelde om gezamenlijk het werk te doen.

Je kunt de espigueiros gewoon vrij bezoeken. Het zijn geen officiële monumenten waar entree wordt gevraagd.

Lees ook:Historische dorpen: Soajo
Lees ook:Portugees dorp te koop
Lees ook:Hoe begraven de Portugezen?
Lees ook:Paastradities in de Alto Minho
Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Parque Nacional da Peneda-Gerês

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.