Centrum Mértola verandert in Arabische Souk

foto: ecelan

Vanaf komende donderdag vindt in Mértola voor de vijfde maal het Festival Islâmico plaats, één van de festivals die in Portugal de oude tijden van de Moorse bezetting doen herleven. Mértola, gelegen in de Alentejo aan de Guadiana rivier, is een prachtig dorp, wat ook zonder het festival al een bezoek waard is. Maar mocht je de kans hebben is dít natuurlijk een leuk moment om er rond te kijken.

In de achtste eeuw was het Moorse Martulah de hoofdstad van één van de Taifa koninkrijken die de Moren hadden gevormd. Deze tijden zullen de komende dagen gaan herleven. Veel muziek, kraampjes en eten uit Noord-Afrika zullen het centrum van Mértola de sfeer geven van een echte souk.  Op de markt kun je bijvoorbeeld kleurrijk keramiek, sieraden, traditionele kleding en lederwaren vinden. Op het gebied van nijverheid zijn er verschillende demonstraties. Zo worden in Mértola het hele jaar door Arabische sieraden gemaakt, waarvan de makers tijdens het festival zullen laten zien hoe dat gedaan wordt.

Als je honger krijgt kun je uiteraard couscous, kebab of zoete honingkoekjes kopen, vergezeld van een glaasje muntthee. Ondertussen zal je fluitspelers, vuurspuwers en buikdanseressen tegenkomen. Je kunt varen op de Guadiana rivier, een theatervoorstelling bezoeken of naar één van de exposities. ´s Avonds vinden er grote concerten plaats van groepen uit verschillende landen, zoals Tunesië, Marokko, Syrië en Egypte, maar ook zijn er traditionele muziekgroepen uit de Alentejo zelf.

Het festival is van 21 tot 24 mei, van 10.00-22.00 uur.

Lees ook:Routetip: rijden langs de Guadiana
Lees ook:Wandelen in het historische Mértola
Lees ook:Terug naar Moorse sferen
Lees ook:Nederlander hoogtepunt van saxofoon festival
Lees ook:Porto Santo viert feest ter ere van Columbus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.