Routetip: de waterrijke Alentejo

Monsaraz

De Alentejo was toch dat kurkdroge gedeelte van Portugal? Ja, eigenlijk wel, maar door de aanleg van het grootste artificiële meer van Europa ziet de centrale Alentejo er heel anders uit. Het Alqueva stuwmeer, dat in 2002 in gebruik werd genomen, heeft een oppervlakte van 250 km2 en dient ondermeer ter irrigatie van de Alentejo en de opwekking van energie. Er is tevens een toeristisch programma ontwikkeld voor de omgeving en dat is zonder meer een terecht idee geweest. Ontdek de traditionele dorpen, historie, cultuur en de prachtige waterrijke omgeving!

Vanuit de pittoreske plaats Monsaraz heb je een prachtig uitzicht over het Alqueva-meer. Het middeleeuwse vestingstadje bestaat uit sneeuwwit gekalkte huizen en leistenen straten. Bezoek de burcht en de Igreja Matriz de Santa Maria. Op hetzelfde plein als de kerk vind je een 18e eeuwse schandpaal. De Igreja de São João Baptista was vroeger een islamitisch sanctuarium en heeft een mooi kapelletje.

Even verderop vind je het dorp Mourão, beroemd om de tientallen Moorse schoorstenen. De grootste is drie meter hoog en een meter in doorsnee. Het middeleeuws kasteel heeft een toren die je kan beklimmen, zodat je een prachtig uitzicht hebt over de watterijke omgeving. Binnen de kasteelmuren vind je ook de Igreja Matriz de Nossa Senhora das Candeias met vier altaren (maar helaas is het zelden geopend).

De volgende stop is Aldeia da Luz, een dorp dat in 2002 verplaatst werd naar de huidige locatie ten gevolge van de bouw van het stuwmeer. Het vorige dorp Luz lag ongeveer een kilometer verderop en de herinnering hieraan wordt in ere gehouden in het Museu da Luz. De Igreja de Nossa Senhora da Luz is gebouwd naar voorbeeld van de kerk in het vroegere dorp.

In Moura zijn de Moorse invloeden nog duidelijk aanwezig. Er is de laatste jaren hard gewerkt aan de restauratie van het kasteel, wat dus een bezoek waard is. Andere aanraders zijn de Igreja de São João Baptista met zijn manuelijnse portaal en openlucht altaar, het Museu Municipal, het Museu do Azeite (olijfolie museum) en de Igreja de São Pedro met zijn azulejos en museum van sacrale kunst.

In de Alentejo moet je alles op je gemak doen. Dus ga vooral ook uitgebreid lunchen in één van de vele heerlijke restaurants en sjok door de mooie straatjes om de sfeer goed te proeven. Je kunt in alle plaatsen overnachten, maar een goed uitgangspunt is ook de grotere stad Évora. Voor meer info kijk op de site van Alqueva (helaas nog niet in Engels beschikbaar).

Lees ook:Hoe zit het met die kerk in Olhão?
Lees ook:Museum Portimão wint Europese prijs
Lees ook:Albufeira in religieuze sferen
Lees ook:Festas do Mar in Cascais
Lees ook:Duizenden bedevaartgangers naar Loulé

4 reacties op “Routetip: de waterrijke Alentejo

 1. M. Buijs

  >Het Alqueva stuwmeer, dat in 2002 in gebruik werd genomen, heeft een oppervlakte van 250 m2….

  Dit lijkt me een beetje aan de kleine kant

    /   Beantwoorden  / 
 2. M. Buijs

  De link naar Algueva onderaan in het artikel werkt(bij mij)niet.

  Groet, Marc.

    /   Beantwoorden  / 
 3. willekekoerhuis

  Haha, ja, dat is idd wat klein. Dus de k is toegevoegd. De link zou het nu ook moeten doen!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Vic

  Kom op jullie hoeven niet zo stom te zijn. De oppervlakte van de Barragem do Alqueva is 250 km2. Zie Wikipedia.

  Groetjes

  Vic

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.