Hoe verdien je de kost in Portugal?

Natuurlijk is het fijn om een groot deel van het jaar verzekerd te zijn van de zon. En om uit de haast-cultuur van Nederland te ontvluchten. Of misschien heb je je hart verloren aan een Portugese man/vrouw. Dan kan het idee opkomen om je koffers te pakken en je heil in Portugal te zoeken. Maar hoe makkelijk is dat eigenlijk als je ook nog brood op de plank wilt?

Portugal was al nooit het land waar de banen voor het oprapen liggen. En nu de crisis de wereld overspoelt wordt het er niet beter op. Dus nee, het is niet echt makkelijk. Maar als je er toch je zinnen op hebt gezet heb je misschien iets aan de volgende tips.

De grootste kans van slagen heb je naar mijn idee als je iets voor jezelf kunt beginnen. Portugezen zijn vaak commercieel niet heel slim, dus er zijn nog genoeg ideeën te introduceren qua eigen zaak. Waar Portugezen wél heel goed in zijn is het idee afkijken, dus als je zaak van de grond is moet je wel zorgen dat je uniek blijft. Het grote nadeel bij het starten van een eigen bedrijf is het nodig hebben van startkapitaal. Ben je niet zo fortuinlijk dan zul je óf een creatief businessplan moeten maken, waarbij geen startkapitaal nodig is óf je zult toch aan het solliciteren moeten slaan.

In het geval van solliciteren gaan wij Nederlanders er vaak vanuit dat het zoeken van werk op eenzelfde manier functioneert als in Nederland, maar dat is meestal niet het geval. Banen worden vaak via via uitgedeeld en niet op basis van het beste cv. Je kunt beter de juiste persoon kennen dan een mooi cv hebben. Dus netwerken is altijd een goed plan.

Het beheersen van de taal is natuurlijk altijd handig. Ben je echter één van de velen die het niet nodig vinden om de taal te spreken van het land waarin zij wonen, dan kun je je heil het beste zoeken in het toerisme (lees: de Algarve). Daarbij kun je kiezen voor Nederlandse touroperators die je voor een seizoen op pad sturen, of je kunt lokale bedrijven proberen. De Nederlandse horeca gelegenheden liggen het meest voor de hand, maar ook bij andere restaurants en bars maak je misschien kans. Vergeet het sturen van sollicitatiebrieven vanuit Nederland, want daar win je niks mee. De enige kans die je hebt is bij iedereen langsgaan en iedereen vragen. Eerlijk of niet, je uiterlijk zal altijd een rol spelen in je kans van slagen.

Wat je kunt proberen als je liever in Lissabon terecht komt is callcenter werk. Als je op google.pt de zoekterm emprego holandes invult komt je als het goed is vanzelf enkele opties tegen. Het bedrijf Trovit vraagt vaak om Nederlands en Vlaams (!) sprekende callcenteragents. Maar om de vacature te lezen en te beantwoorden moet je wel Portugees kunnen…

Wat in het algemeen geldt is dat je er vanuit moet gaan dat je weinig verdient (met 700 euro in de maand mag je al niet klagen!), dat je geen contract zult krijgen en dat je bent overgeleverd aan de grillen van je baas. Zeker in de horeca werk je ook veel uren. Eén dag vrij in de week is niet gek en verwacht ook niet dat je na acht uur werk de deur uit mag lopen.

Het klinkt misschien allemaal niet zo rooskleurig, maar dat is het ook niet. Maar vergeet niet: de aanhouder wint!! Veel succes

Lees ook:Nieuw ziekenhuis in Algarve
Lees ook:Dolfijnen zoeken in de Algarve
Lees ook:De Alentejanen
Lees ook:Vanuit Nederland vliegen naar Beja?
Lees ook:Hamerhaai gesignaleerd langs kust Algarve

41 reacties op “Hoe verdien je de kost in Portugal?

 1. Kelly

  Beste allemaal,

  Bovenstaand artikel is zeer nuttig! Ik heb echter een kleine rectificatie. Trovit is geen bedrijf maar een zoekmachine. Op hun Portugese pagina kun je banen in Protugal vinden door de zoekterm ¨Nederlands¨ in te voeren, de vacatures verschijnen dan wel in het Nederlands. Of, als je ¨holandes¨ in toetst vind je veel meer banen, echter zijn de vacatures dan wel in het Protugees.

  Succes!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robin

  In Lissabon staat een city-apartment-huis met 6 appartementen. Deze worden aan toeristen verhuurd. Hiervoor zoek ik iemand die de schoonmaak en de verwelkoming kan doen. Betaalde baan, wonen in het huis is bespreekbaar. Wie wil?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Judith

   Ja ik wil! ;)

   Als de functie nog beschikbaar is, hoor ik graag meer..

     /   Beantwoorden  / 
  2. dennis

   Deze baan is al vergeven zeker?? ;-)

     /   Beantwoorden  / 
  3. vic

   Die moeten aan Portugezen verhuurd worden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Vartan Gulbenkian

    Ok meneer/mevrouw vic, onderzoek eens welke buitenlanders al eeuwen in portugal hebben bijgedragen aan het land en waarvan de nakomelingen nu ‘portugees’zijn. Een voorbeeld is Calouste Gulbenkian(armeens) en Braancamp (Nederlands). Miscchien leer je ze toch nog iets en haal je iets positiefs uit je eigen negativiteit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Vic

     Ik word al lang in jullie land op respectloze wijze behandeld en gediscrimineerd daarom ben ik negatief geworden maar alleen over jullie. Dus steek je braancamp in je reet en pleur op. Als ik niet in NL hoor hoor jij ook niet in ons Portugal.

       /   Beantwoorden  / 
  4. vic

   Die moeten aan Portugezen verhuurd worden. Het zijn ONZE appartementen

     /   Beantwoorden  / 
 3. Kim

  Hallo,

  Mijn vriend en ik zijn laatst een week naar portugal geweest.
  al een tijdje hebben we plannen om zelf iets te gaan beginnen.
  We zijn nog jong dus hebben genoeg tijd om te werken aan een goed business plan.
  En om uiteraard wat te sparen.
  Het lijkt mij verstandig om eerst een tijdje daar te gaan werken en de taal te leren.
  Er scheen ook een boek te zijn over portugal business tips.
  Ik kan hem alleen nergens vinden.
  Iemand die misschien kan helpen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Laurens van Ek Marques

  Hallo,
  Ik ben een 7 jarige man uit Nederland en al een aantal jaar getrouwd met een portugese vrouw. We wonen ook al een aantal jaar in Nederland. Toch komt het verhaal terug naar Portugal vaak weer terug. Is er misschien iemand op dit Blog die iets weet in de automotive branche ? Mijn opleiding ligt hier en hierin heb ik ook de meeste werkervaring. Ik spreek overigens ook vloeiend Portugees en Engels.
  Met vriendelijke groet,
  Laurens

    /   Beantwoorden  / 
 5. Tom

  Hallo Allemaal,

  Ik ben al jaren aan het piekeren hoe ik naar Portugal kom.
  na elke vakantie waarbij minimaal 1 week wordt besteed aan het kijken naar huisjes ( niet de bedoeling maar we doen het toch ) laait de liefde voor dat land op.

  Hier in Nederland ben ik aannemer in de renovatie en utiliteit.

  Mijn plan is, omdat er zo veel Nederlanders in portugal wonen en moeite hebben met de gewoonten en de taal, een renovatie / bouwbedrijf te beginnen.

  Technisch gezien heb ik dit allemaal in de hand, wat ik minder beheers is natuurlijk iemand die de weg weet naar de ambtelijke diensten en andere overheids instellingen.

  Ofte wel zoek ik een aantal mensen om mij heen die het leuk vinden en een belang er in zien om samen te ondernemen met hun specifieke kennis.

  Loop je ook met plannen rond, woon je al in PT , heb je ideeen die je wilt delen…. vooral ervaringen zijn welkom etc etc. Laat dan wat van je horen. Mischien komt hier een goede samenwerking uit voort, blijkt er een nieuwe markt te liggen of wie weet wat.

  Je kunt mij bereiken op [email protected]

  Ik hoor graag je reactie.

  Groeten,

  Tom Mulder

    /   Beantwoorden  / 
 6. Sollicitatiegesprek voorbereiden

  Cool artikel, hahah wel cool dat er vriendjes politiek geld wat betreft solliciteren. Op sollicitatiegesprek zal er dus zeker weten niet in zitten, meer op koffiebezoek?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Maria

  Hallo!
  Als je een cafe wilt beginnen, ik heb er één voor je!
  2 Minuten van het strand, alles prima ingericht en in orde om zelfs morgen al te beginnen!
  Ik moet helaas terug naar Belgie met mijn man vanwege gezondheidsproblemen…

  Overname van het café is niet duur…
  laat maar iets weten:

  [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 8. Martina

  Hallo allemaal,
  Beste Maria, ik heb je een prive email toegezonden en

  verders ben ik op zoek naar Nederlanders die al in de algarve wonen en die ook nog iets willen doen met al hun vrije tijd en spreekt u de portugese taal dan zou dat helemaal toppie zijn.

  In afwachting van jullie reacties
  met groet
  Martina
  [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jacqueline

  Hallo allemaal,

  Ik ben vorig jaar afgestudeerd in de toerisme (verkoper reizen)
  en ben nu op zoek naar een baan in portugal om daar te kunnen leven en werken.
  Heb al vele sites gezien en telkens word ik maar door gestuurd.
  Misschien is er iemand die dit leest die mij kan helpen ???

  Met vriendelijke groet

  Jacqueline

    /   Beantwoorden  / 
 10. Jorge en Angela Ferreira

  Hallo, wij(Portugees en een Nederlandse) willen binnen enige tijd emigreren naar Portugal, regio PORTO en willen onze eigen bedrijfje beginnen.
  We hebben velen ideeen, bijvoorbeeld een cafe of een bakkerij.

  We zijn op zoek naar iemand die zn bedrijfje daar verkoop voor een klein bedrag of gewoon suggesties of tips!

  BVD

  Jorge & Angela

    /   Beantwoorden  / 
 11. Vic

  Jullie willen altijd alles voor een klein bedrag. Echte kaaskoppen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Angela

   Hou je onzinnige en nutteloze commentaar maar voor je, ga je tijd besteden aan iets zinnigs. Laat de mensen dromen!

     /   Beantwoorden  / 
   1. vic

    Wij Portugezen worden gediscrimineerd in NL en daaarom is dit comentaar erg zinvol. Donder ook allemaal op naar jullie land.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marleen Gouveia Reis

     Sorry hoor maar ik dacht dat de Portugezen zo vriendelijk zijn. Ik schrik helemaal van je reactie.

       /   Beantwoorden  / 
     1. vic

      Schrik maar van jezelf en rot op.

        /  
   2. Rene Presley

    Lieve Angela, dit is de reactie die ik op ‘VIC’ heb gegeven,. M.i.z. de enige juiste hihihihi Lieverd ik hoop dat jij je droom waar kan maken in dat mooie land en, tja ach..ook in het mooie Portugal heb je achterbuurten waar nare kaboutertjes wonen…………

    REACTIE”:René Presley

    Ach Gossie toch mijn “lieve” kind! Wat zeg jij daar nou allemaal toch?; “ons” land, “jullie” land, wordt toch eens wakker mijn “lieve” jongen: ER IS HELEMAAL NIKS VAN NIEMAND BIJ!!!!Er zitten hooguit een paar héle enge vrouwtjes en mannetjes in een HEEEEL hoog torentje in Brussel die nog net niet bepalen hoe jij je stomme reet afveegt (als je dat al doet) en bovendien, kun jij wel wc papier betalen?Hebben ze bij jouw thuis überhaupt wel een wc?Of schijten ze ergens in een hoek en wordt dat 1 x per maand weggeschept en in de tuin gegooid ? Volgens mij wel want anders zou je nou, hier op internet niet zo’n grote mond hebben tegen die LIEVE mensen……….en by the way; wie heet er nou VIC? het rijmt op PIK! Jij komt helemaal niet uit Portugal! Jij bent gewoon een hele vervelende INTERNETTROL!Die gewoon STRONDvervelend is….GROETJES EN HET HEILIGE KRUIS ACHTER JE AAN………….LIEVE ANGELA……GEWOON NEGEREN IS HET BESTE ADVIES MIJNERZIJDS.

      /   Beantwoorden  / 
 12. vic

  … met je nep Portugese naam…ahahahah

    /   Beantwoorden  / 
 13. vic

  Schrik van je lelijkheid…. ahahaha.

    /   Beantwoorden  / 
  1. RENE PRESLEY

   René Presley

   Ach Gossie toch mijn “lieve” kind! Wat zeg jij daar nou allemaal toch?; “ons” land, “jullie” land, wordt toch eens wakker mijn “lieve” jongen: ER IS HELEMAAL NIKS VAN NIEMAND BIJ!!!!Er zitten hooguit een paar héle enge vrouwtjes en mannetjes in een HEEEEL hoog torentje in Brussel die nog net niet bepalen hoe jij je stomme reet afveegt (als je dat al doet) en bovendien, kun jij wel wc papier betalen?Hebben ze bij jouw thuis überhaupt wel een wc?Of schijten ze ergens in een hoek en wordt dat 1 x per maand weggeschept en in de tuin gegooid ? Volgens mij wel want anders zou je nou, hier op internet niet zo’n grote mond hebben tegen die LIEVE mensen……….en by the way; wie heet er nou VIC? het rijmt op PIK! Jij komt helemaal niet uit Portugal! Jij bent gewoon een hele vervelende INTERNETTROL!Die gewoon STRONDvervelend is….GROETJES EN HET HEILIGE KRUIS ACHTER JE AAN………….LIEVE ANGELA……GEWOON NEGEREN IS HET BESTE ADVIES MIJNERZIJDS.

     /   Beantwoorden  / 
 14. René Presley

  Ach Gossie toch mijn “lieve” kind! Wat zeg jij daar nou allemaal toch?; “ons” land, “jullie” land, wordt toch eens wakker mijn “lieve” jongen: ER IS HELEMAAL NIKS VAN NIEMAND BIJ!!!!Er zitten hooguit een paar héle enge vrouwtjes en mannetjes in een HEEEEL hoog torentje in Brussel die nog net niet bepalen hoe jij je stomme reet afveegt (als je dat al doet) en bovendien, kun jij wel wc papier betalen?Hebben ze bij jouw thuis überhaupt wel een wc?Of schijten ze ergens in een hoek en wordt dat 1 x per maand weggeschept en in de tuin gegooid ? Volgens mij wel want anders zou je nou, hier op internet niet zo’n grote mond hebben tegen die LIEVE mensen……….en by the way; wie heet er nou VIC? het rijmt op PIK! Jij komt helemaal niet uit Portugal! Jij bent gewoon een hele vervelende INTERNETTROL!Die gewoon STRONDvervelend is….GROETJES EN HET HEILIGE KRUIS ACHTER JE AAN………….LIEVE ANGELA……GEWOON NEGEREN IS HET BESTE ADVIES MIJNERZIJDS.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Vic

   Dat zeg jij omdat je een tering buitenlander bent in Portugal. Over buitenlanders in NL praten jullie heel anders.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Vic

   Dat zeg jij omdat je een tering buitenlander bent in Portugal. Over buitenlanders in NL praten jullie heel anders. Ik weet ook hoe jullie in Portugal praten over ons. Ik heb volledig schijt aan jullie reacties. Ze doen me helemaal niets. Deze reacties zijn bedoeld om jullie koek van eigen deeg te geven want zo praten jullie over allochtonen in NL.
   Portugal aos Portugueses

     /   Beantwoorden  / 
  3. vic

   Portugal e e ha-de ser sempre o meu pais e a casa das putas ou dos paneleiros e a tua terra. ahahahaha.

     /   Beantwoorden  / 
   1. rene presley

    Volgens mij bent U gewoon een hele lieve meneer!

      /   Beantwoorden  / 
  4. vic

   flikker op

     /   Beantwoorden  / 
  5. victor

   houd je bek strondlul.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kontdloel

    heheheheheheheheBokkieBehhhhhhhhhhhhhh

      /   Beantwoorden  / 
 15. victor

  ik bedoel : strontlul” met “t”

    /   Beantwoorden  / 
  1. ""sdrondtloel"'

   hahahahahahahahahahahahahahaha

     /   Beantwoorden  / 
 16. Vic

  Sorry voor de scheldpartij. NL is de laatste jaren nogal discriminerend geworden en ik heb o jullie af gereageerd. Je mag wel in Portugal wonen hoor. Jullie staan me niet in de weg.

    /   Beantwoorden  / 
 17. Vic

  Sorry voor de scheldpartij. NL is de laatste jaren nogal discriminerend geworden en ik heb op jullie af gereageerd. JULLIE MOGEN WEL IN PORTUGAL WONEN HOOR. Jullie staan me niet in de weg. Liever jullie dan anderen. Zal niet meer doen. EXCUSES. DESCULPEM. SORRY SORRY SORRY!!!

  ps kunnen mijn opmerkingen weggeveegd worden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. rene

   Geeft niet Vic, ik had gelijk; je bent gewoon aardig en; jij hebt best wel gelijk, Nederland en Nederlanders hebben best wel een VOC-mentalteit en hoewel ik in Nederland ben geboren en dus voor een Nederlander door zou moeten gaan verafschuw ik dat en als kind al voelde ik mij hier al niet echt thuis en tijdens het varen op zee kwam ik erachter dat Zuid-Amerika en ook wel Spanje of Portugal meer aansloot bij mijn mentaliteit en temperament. OOk ben ik vrij open en spontaan en heel enthousiast maar in Nederland beschuldigen ze mij al gauw als ADHD-er, Nou zeg! Zouden ze eens in Brazil moeten komen…Nederlanders zeggen CALVINISTISCH te zijn, ik noem het meer Autistisch hahahaha…..En ja dus; Een VOC-mentaliteit…..je hebt echt gelijk en ik kan daar dus ook vaak pissed-of van worden…….Vriendelijke Groeten René

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rene

   En oja Vic, ook nog excuus voor mijn eerdere ‘nie so’ fraaie reactie……….

     /   Beantwoorden  / 
 18. sofia

  Goedemiddag,

  Ik vind het commentaar onder de tekst handiger dan de tekst zelf, wat een onzin dat de Portugezen commercieel niet zo slim zijn. Aan de schrijver zou ik willen adviseren om beter haar huiswerk te doen. Ik heb altijd vrij makkelijk werk kunnen vinden in Portugal, zonder vriendjes politiek ( alhoewel dat hier inderdaad wel speelt) maar je kunt het ook gewoon via de normale manier proberen. En ja, de taal spreken is uiteraard noodzakelijk net zo als in Nederland. Als je niets vindt kan je ook gewoon in Nederland werken, misschien gedeeltelijk vanuit huis, neem je je computertje mee en je werkt gewoon vanuit Portugal. Tegenwoordig is het zo veel goedkoper om heen en weer te vliegen. Altijd beter dan niets denk ik zo! E Vic nunca ouvise pela boca morra o peixe? Homem ( presumo que es um homem, não estou a ver uma mulher ser tão bruta), para de envergonhar o teu país e compatriotas. Pelo menos pediste desculpa va lá…

    /   Beantwoorden  / 
  1. RY

   Hoi Sofia,

   Je schrijft in je reactie dat je altijd gemakkelijke werk heb kunnen vinden. Heb je toevallig een goeie tip voor mij want ik woon in de buurt van Porto en ben op zoek naar werk. Ik woon hier pas en heb mij al ingeschreven voor een cursus Portugees. Een Portugese functie wordt qua taal dus nog een beetje lastig maar ik hoop de taal wel snel onder de knie te krijgen. Mocht je dus een tip hebben dan hoor ik dat graag.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.