Categorie: "Algemeen"

Cristiano Ronaldo helpt Oost-Afrika

Oost-Afrika heeft honger en er is veel, heel veel geld nodig om de bevolking te helpen overleven. De organisatie “Save The Children” startte het project “I’m gonna be your friend”, waarmee geld wordt opgehaald voor de hongerigen in Oost-Afrika. Een hele rits aan beroemdheden schaarden zich achter het project en ook voetballer Cristiano Ronaldo draagt zijn steentje bij.

Minder geld voor blussen Portugese bosbranden

Het is warm en droog in Portugal dit jaar, dus dat betekent bosbranden. Het laagst aantal branden per dag was deze maand vierendertig, tegenover een hoogtepunt van 266 branden op 24 juli. Honderden – of de laatste dagen zelfs duizenden – brandweermannen bestrijden dagelijks de vlammen in de Portugese bossen. Honderden brandweerwagens en tientallen blushelikopters doen dag in dag uit hun werk. Wie zal dat betalen? De Portugese regering, maar die moet bezuinigen.

Kamperen in Portugal

Daar zit je dan met je caravan en voortent in het natte Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Zelfs in Noord-Italië ben je niet veilig voor de regen. Een heel jaar hard gewerkt om nat te regenen in het buitenland. Dat was niet de bedoeling. Dus wat doe je volgend jaar? Precies, je gaat kamperen in Portugal. In de zon!

Vanuit Nederland vliegen naar Beja?

Ongeveer twee maanden geleden schreef ik over de eerste vlucht vanaf de luchthaven in Beja naar de Kaapverdische eilanden. Vandaag las ik in de Portugese pers dat vertegenwoordigers van het Agência de Promoção Turística do Alentejo en van de luchthaven van Beja vorige week in Nederland waren om met Nederlandse touroperators te praten. Wie weet vliegen we binnenkort Amsterdam-Beja!

Vakantietijd

Lekkage, netwerk- en andere technische problemen zorgden voor weinig berichten de laatste tijd. En nu eindelijk alles het weer lijkt te doen is het vakantietijd! Af en toe moet je ook iets anders bekijken dan het wonderschone Portugal… Dus helaas de komende weken opnieuw geen berichten op dit blog. Maar in juli ben ik er weer!

Até a próxima!

Gevaarlijke stranden in de Algarve

In augustus is het twee jaar geleden dat vijf mensen omkwamen op één van de stranden van Albufeira door een vallende rots. Op het journaal van de zender SIC was vanmiddag te zien dat 72 stranden in de Algarve nog altijd risico´s met zich mee brengen op dit gebied.

25 jaar hulp aan kinderen

Misschien ken je wel de kraampjes aan de ingang van de grote winkelcentra en supermarkten waar je wordt gevraagd een wuppie te kopen voor het goede doel. Het gaat hier om ”Pirilampo Magico“, een liefdadigheidsactie die jaarlijks in de maand mei terugkeert, waarbij geld wordt ingezameld voor de CERCI: organisaties die kinderen helpen die in armoede leven of kampen met een geestelijke handicap. Dit jaar bestaat het initiatief vijfentwintig jaar en dat wordt gevierd met een lied:

25 Anos Pirilampo Mágico from José Maria Cyrne on Vimeo.

Zaak Maddie heropend

In opdracht van de Britse premier David Cameron zal Scotland Yard de zaak “Maddie” heropenen. Dat werd vorige week bekend gemaakt op hetzelfde moment dat het boek “Madeleine” van moeder Kate McCann in Engeland uitkwam. David Cameron reageerde met zijn beslissing op een brief van de ouders van Maddie, waarin zij vroegen om zijn hulp.

Negen doden tijdens paasweekend in Portugal

Operação Páscoa” noemt de Portugese politie de controles die worden uitgevoerd tijdens het paasweekend in Portugal. De vier vrije dagen op rij worden door veel Portugezen aangegrepen om erop uit te trekken en dus is het vaak druk op de weg. De strengere controle van de GNR kon echter niet voorkomen dat dit paasweekend nu al een zeer negatieve balans heeft: er werden maar liefst negen doden, achtentwintig zwaargewonden en rond de 750 ongelukken geregistreerd.

Portugal wacht op slecht weer

Het is nog maar april, maar Portugal heeft nu al te maken met te droog en warm weer. Dertien dagen van hoge temperaturen en zon lagen ten grondslag aan meer dan achthonderd bosbranden en daarom ziet men uit naar de regen die komende week zal gaan vallen. Vooral het midden van het land, het gebied tussen Bragança en Beja, heeft last van het warme weer. Er werden al temperaturen boven de dertig graden gemeten, zoals in Pinhão waar het kwik steeg tot 34,6 graden.