Heropening Salazarplein op 25 april zorgt voor protest

In het plaatsje Santa Comba Dão, in de regio waar Salazar geboren werd, bevindt zich al jaren een plein dat de naam van de voormalig Portugese dictator draagt. De afgelopen drie maanden werd het plein opgeknapt en momenteel worden de puntjes op de i gezet voor een officiële opening van het verbeterde plein. De gemeente koos zaterdag 25 april als datum voor deze opening, oftewel het valt samen met de vieringen rond het einde van Salazar´s dictatuur. De anti-fascistische beweging URAP (União de Resistentes Antifascistas Portugueses) spreekt schande van deze keuze. Ze noemen het een smakeloos besluit en een provocatie. 

Zaterdag zal de opening om 17.00 plaatsvinden, gevolgd door een optreden van de Tuna van Santo Estevão en een collectief eetfestijn. De burgemeester zegt dat het hooguit toevallig is dat het samenvalt met de herdenking van de Anjerrevolutie. Hij ziet niet wat het probleem is, want ze hebben slechts een feestdag gekozen om een openbaar werk te openen. Niets meer en niets minder. Volgens hem zou het pas ongepast zijn als ze het zouden openen op 28 april, de geboortedatum van Salazar, want dan zou het gezien kunnen worden als een eerbetoon.De voorzitter van de URAP ziet het echter anders. Volgens hem druist het plan lijnrecht in tegen de betekenis van 25 april.

In Portugal zijn de meningen over Salazar nog altijd verdeeld. Er zijn nog steeds veel mensen die met weemoed terugdenken aan de tijd van de Estado Novo. Twee jaar geleden werd hij zelfs nog door de Portugezen gekozen tot de “Grootste Portugees Allertijden”. De tweede plaats was toen voor de communistisch leider Álvaro Cunhal, wat de verdeeldheid van de Portugese bevolking op dit punt aangeeft. De verschillen waren echter groot. Salazar pakte 41% van de stemmen en Cunhal slechts 19,1%.

Bron: Correio da Manhã

Lees ook:Salazar veertig jaar geleden overleden
Lees ook:Verzetsstrijder Dias Lourenço (95) overleden
Lees ook:Bijdrage Portugal Expo 2010 draait om thema “plein”
Lees ook:Slakkenfestival in Algarve
Lees ook:25 April en de rode anjer

Eén reactie op “Heropening Salazarplein op 25 april zorgt voor protest

  1. Henk Eggens

    De inauguratie van het pleintje heeft onder grote belangstelling plaatsgehad. Ik vind het ook een ongehoorde provocatie van het stadsbestuur.
    Dit bestuur heeft ook plannen om het geboortehuis van Salazar om te vormen tot een museum en studiecentrum over de Estado Novo, het Portugal onder de dictatuur. Wordt het een posthuum eerbewijs of een mogelijkheid om de wandaden van het regiem binnen Portugal en in de ex-koloniën weer eens kenbaar te maken?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.