“Afbrokkelen van rots is niet te voorspellen”

Nadat enkele dagen geleden voor de tweede keer dit jaar een enorm stuk rots naar beneden kwam in Albufeira, zijn er een hoop vragen over de veiligheid van de stranden in de Algarve. Het rotsblok viel naar beneden op het Praia de Santa Eulália, één van de bekendste familiestranden van Albufeira. Als het ongeluk overdag had plaatsgevonden in plaats van ´s nachts waren er ongetwijfeld slachtoffers gevallen, want de brokstukken reikten zelfs tot de loopplank van het strand.

Uit een eerdere inspectie van de Administração da Região Hídrica do Algarve (ARH-A) was gebleken dat de klif op deze locatie een risico vormde, maar dat er geen indicatie was voor direct instortingsgevaar. Nu er toch een deel van de klif naar beneden kwam zegt een woordvoerder van deze organisatie dat het zo goed als onmogelijk is om voorspellingen te doen over het moment waarop er iets zal afbrokkelen. Dit kan natuurlijk wel zo zijn, maar het zal geen bevredigend antwoord zijn voor de strandbezoekers in de Algarve.

Deze maal is het incident niet toe te schrijven aan een natuurverschijnsel, zoals de vorige keer werd gedaan (bij het ongeluk op het Maria Luísa strand werd een aardbeving als oorzaak genoemd). De enige verklaring die de ARH-A nu noemt is “fadiga do material“, oftewel vermoeidheid van het materiaal, maar dat is op verschillende plaatsen in de Algarve het geval, geeft ook de woordvoerder toe. Enige conclusie is dus kennelijk dat je maar beter niet onder de kliffen kunt gaan staan of liggen.  De brokstukken op Santa Eulália zijn inmiddels opgeruimd en tegen de onderkant van de klif geplaatst om extra versteviging te bieden.

Lees ook:Sloop van restant gevallen rots begonnen in Albufeira
Lees ook:Opnieuw val rotsblok in Albufeira
Lees ook:Vallende rots doodt vijf Portugezen in Albufeira
Lees ook:Opnieuw vallende rots in Algarve
Lees ook:De zonsondergang van Senhora da Rocha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.