Categorie: "Boek en Film"

Boektip: Nachttrein naar Lissabon

Eigenlijk gaat het boek “Nachttrein naar Lissabon” van de Zwitserse schrijver Pascal Mercier niet over Lissabon. De Portugese hoofdstad is de willekeurig gekozen achtergrond van het verhaal, dat ook evengoed elders had kunnen spelen. Het boek gaat namelijk over een belangrijke levensvraag: leef je je leven door de vrijwillige keuzes die je maakt of ben je overgeleverd aan het lot? En die vraag geldt overal en voor iedereen. Desalniettemin is het prettig bekende locaties als de Taag, de Rua Garrett en de Rua Augusta tegen te komen tijdens het lezen van dit fascinerende boek.

Filmtip: A Lisbon Story

Eén van de internationaal meest bekende films over Lissabon is Wim Wender’s “A Lisbon Story“. Een fictief verhaal, maar ergens ook een soort van documentaire. De film is samen te vatten met een zin die hoofdpersoon Philip Winter leest in een gedichtenbundel van Fernando Pessoa: “I listen without looking and so see” (uit “Always Astonished“). Lissabon is niet alleen de mooie plaatjes, maar ook de geluiden. En deze film, die vrijwel geen voor de hand liggend beeld gebruikt, geeft dat formidabel weer.

Boektip: Codex 632

In een Italiaans hotel stuitte ik vorige week tot mijn grote vreugde op de Engelse vertaling van “O Codex 632” van José Rodrigues dos Santos. Ik stak het boek direct in mijn tas en zette er mijn weinig zeggende romannetje over Toscane voor terug in de boekenkast.  Eigenlijk is het schandalig dat ik het nog nooit gelezen had, zeker daar ik ruim een jaar geleden al op dit blog schreef dat het Rodrigues dos Santos’ belangrijkste werk is. Maar nu is het uit en kan ik bevestigen dat het zeer de moeite waard is!

Bioscoop: “Reis naar Portugal”

In Lissabon en Porto kun je sinds afgelopen week de film “Viagem a Portugal” zien in de bioscoop. Het is de eerste fictiefilm van documentairemaker Sérgio Tréfaut, bekend van “Lisboetas“. De film vertelt een zeer actueel verhaal over een vrouwelijke arts uit de Oekraine, die het niet lukt Portugal binnen te komen. De vrouw komt naar Portugal op een toeristisch visum, maar de douane gelooft niet dat dit haar werkelijke doel is. Als blijkt dat een Senegalese man haar opwacht aan de andere kant van de douane wordt de situatie steeds grimmiger.

Boek “Madeleine” uit in Nederland

Een maand geleden schreef ik over het boek “Madeleine” dat in Engeland was verschenen van de hand van Kate McCann. Het boek waarin Kate haar ervaringen beschrijft omtrent de vermissing van haar dochtertje Maddie in Portugal is vanaf vandaag ook in Nederland en Belgie verkrijgbaar.

José Saramago in memoriam

Op 18 juni is het een jaar geleden dat José Saramago op 87-jarige leeftijd overleed. De SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) presenteert in het kader van zijn overlijden een eenmalige vertoning in Nederland van ”José & Pilar, de veel geprezen documentaire van Miguel Gonçalves Mendes over de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar. 

Slachtoffers van Portugese dicatuur aan het woord

De Portugese dictatuur van de twintigste eeuw duurde achtenveertig jaar. Zevenendertig jaar democratie later heeft Susana de Sousa Dias een film gemaakt met de naam “48″, over de Portugezen die tijdens de dictatuur door de PIDE, de geheime politie, werden opgepakt en gevangen gezet. De film laat foto´s zien van deze gevangenen uit de archieven van de PIDE en de nog levende hoofdpersonen vertellen hun ervaringen:

Oudste boekhandel ter wereld in Lissabon

De boekhandel Bertrand Chiado is door het Guinness Book of Records opgenomen als de langst functionerende boekhandel ter wereld. Sinds 1732 verhuisde de winkel vier maal en werd elf keer de naam veranderd, totdat het zich uiteindelijk vestigde aan de Rua Garrett in de wijk Chiado, waar je tot op de dag van vandaag terecht kunt voor je literaire aankopen.

Portugese boekenmarkten

Hier volgt een belangrijk bericht voor een ieder die even verslaafd is aan boeken als ik: de date van de grote boekenmarkten van Portugal zijn bekend! Het Feira do Livro in Lissabon zal van 28 april tot en met 15 mei plaatsvinden. Talloze boekhandelaren zullen in hun kraampjes in het Parque Eduardo VII hun koopwaar aanbieden, terwijl er tegelijkertijd debatten, lezingen en handtekeningsessies plaats zullen vinden.

Portugese films in Nijmegen

Van 16 maart tot en met 20 maart wordt in Nijmegen het Go Short – International Short Film Festival gehouden. Hier vind je onder de vele korte films een tweetal series die speciaal zijn gericht op Portugese filmmakers. Onder de naam “A Portuguesa” kun je op zaterdag en zondag kiezen voor het thema “Journeys” (bestaand uit zes shorts) of “Out of Touch” (bestaand uit vijf shorts). Er zijn veel prijswinnende regisseurs en films bij, zoals bijvoorbeeld “Arena” van João Salaviza dat in 2009 een Gouden Palm won.