Boektip: Nachttrein naar Lissabon

Eigenlijk gaat het boek “Nachttrein naar Lissabon” van de Zwitserse schrijver Pascal Mercier niet over Lissabon. De Portugese hoofdstad is de willekeurig gekozen achtergrond van het verhaal, dat ook evengoed elders had kunnen spelen. Het boek gaat namelijk over een belangrijke levensvraag: leef je je leven door de vrijwillige keuzes die je maakt of ben je overgeleverd aan het lot? En die vraag geldt overal en voor iedereen. Desalniettemin is het prettig bekende locaties als de Taag, de Rua Garrett en de Rua Augusta tegen te komen tijdens het lezen van dit fascinerende boek.

Raimund Gregorius, docent klassieke talen, wordt uit zijn kalme leven opgeschrikt door een ontmoeting met een Portugese vrouw en een tekst die hij leest in het boek van een Portugese arts. Hij neemt de radicale beslissing Bern achter zich te laten en op zoek te gaan naar de schrijver van het boek. Hij neemt de nachttrein naar Lissabon en ontmoet al snel verschillende mensen die hem meer kunnen vertellen over deze Amedeu de Prado, die niet meer in leven blijkt te zijn.  Door middel van de contacten met de nabestaanden verzamelt hij steeds meer informatie, maar ook nieuwe teksten, die een licht werpen op de schrijver, maar Gregorius ook doen nadenken over zijn eigen leven.

Religie, de ouder-kind relatie, vriendschap, maatschappelijke druk en de keuze tussen goed en kwaad zijn slechts een aantal van de thema’s die worden overdacht in het boek. Onwillekeurig zul je gaan zoeken naar je eigen standpunten in deze kwesties. Het klinkt als zware kost, maar de plezierige vertelstijl leiden je moeiteloos door de pagina’s. Tussendoor leer je ook nog het één en ander over het Portugal van Salazar, de PIDE en het verzet. Al met al een hele grote aanrader!

“Nachttrein naar Lissabon”, Pascal Mercier
ISBN 9789028421011

Lees ook:Inkomsten boek over Maddie McCann bevroren
Lees ook:Boektip: Het Handboek van de Inquisiteurs
Lees ook:Nieuw boek José Saramago zorgt voor controverse
Lees ook:Een verrassende kijk op de Portugese geschiedenis
Lees ook:Boektip: Fado. De tranen van de Taag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.