Categorie: "De Portugezen"

Meer dan tien miljoen Portugezen

Het INE (Instituto Nacional de Estatística) heeft de cijfers van de “Censos 2011″ bekend gemaakt, oftewel de volkstelling van dit jaar. Daaruit bleek dat er nu 10.555.853 Portugezen zijn, een stijging van 1,9% ten opzichte van tien jaar geleden. Dit is echter niet dankzij de Portugezen zelf, want slechts 9% van de toename is te danken aan het positieve geboortecijfer. Het is dankzij de inkomende migranten dat de bevolking toch is blijven stijgen sinds 2001.

Portugese jongeren de straat op in protest

Vandaag gaan duizenden jongeren de straat op in verschillende Portugese steden. De demonstratie met de naam “Geração à Rasca” lijkt een beetje op de protesten die we de laatste tijd gezien hebben in Noord-Afrika. Het initiatief komt van jongeren, die vooral via sociale media hun boodschap verspreiden. Maar liefst zestigduizend aanhangers sloten zich via Facebook aan bij het initiatief, maar voorlopig lijken nog niet alle sympathisanten ook daadwerkelijk de straat op te zijn gegaan.

Polemiek omtrent Portugese afvaardiging Eurovisie Songfestival

Afgelopen zaterdag werd tijdens een televisiegala van de RTP gekozen wie er dit jaar naar Duitsland mag om Portugal te vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. De jury koos voor “São os barcos de Lisboa” gezongen door Nuno Norte, maar het televisiekijkend publiek had een andere voorkeur. Dankzij het gewicht van de publiekstemmen wonnen “Os homens da Luta” , een komisch duo bestaand uit Vasco Duarte (“Falâncio”) en Nuno Duarte (“Jel”), de wedstrijd.

“Slechts 51 procent van jongeren heeft eigen auto”

Vandaag viel mijn oog op de volgende kop in de pers: “Apenas 51% dos jovens portugueses têm carro próprio“, oftewel “slechts 51% van de jonge Portugezen heeft een eigen auto”. Ik vond het opvallend vanwege de toevoeging “slechts”. Ik heb me altijd verbaasd over de vele jongeren met een auto in Portugal en zou 51% ook zeker niet “slechts” willen noemen, maar kennelijk denken de Portugezen daar zelf anders over.

Twee jaar durende wandeling ten einde

Het was een ontzettend leuk project en een fantastisch blog om te volgen: “Portugal a pé“. De 48-jarige journalist Nuno Ferreira wandelde twee jaar lang van het zuidelijkste puntje van Portugal naar het noorden van het land en sprak onderweg met de meest uiteenlopende mensen. Op zijn blog vertelde hij zijn verhaal, vergezeld door eindeloos veel filmpjes en foto´s. Afgelopen zondag kwam zijn wandeling ten einde.

Sinterklaas in Portugal

Viert Sinterklaas alleen zijn verjaardag in Nederland en België? Zeker niet! Ook in Portugal wordt een Sinterklaasfeest gevierd en dan bedoel ik niet de Nederlandse versie van onze landgenoten die wonen in Portugal. Ik heb het over de “Festas Nicolinas” van Guimarães, één van de oudste academische feesten ter wereld.

Honderden mensen gedenken “Senhor do Adeus”

Lissabon nam gisteren afscheid van een bijzondere inwoner. João Manuel Serra, beter bekend als de “Senhor do Adeus“, overleed deze week op tachtig jarige leeftijd. Deze markante persoonlijkheid was dagelijks te vinden in de straten van de wijk Saldanha, waar hij de mensen in de passerende auto´s vriendelijke toezwaaide.

Helft van huwelijken eindigt in scheiding

Wie denkt dat in het katholieke Portugal een taboe heerst op het beëindigen van een huwelijk heeft het mis. Cijfers van het INE wijzen aan dat in het afgelopen jaar één op de twee huwelijken eindigde in een scheiding, wat neerkomt op een totaal van 72 scheidingen per dag. In 1914 waren er dit nog slechts twee per dag.

Helft van de jongeren woont nog bij ouders

Hoera, Eurostat heeft weer een leuk onderzoekje gedaan, waarbij zoals vanouds Portugal een bijzondere score haalt. Dit maal ging het onderzoek naar het aantal jongeren wat nog thuis woont bij de ouders. Voor wat betreft jongeren tussen de achttien en vierentwintig jaar woont 91,6% van de jongens en 82,8% van de meisjes nog bij vader en moeder. In de categorie tussen de vijfentwintig en vierendertig zijn de cijfers ook hoog: van de mannen blijkt maar liefst 47,6% nog bij de ouders te wonen, bij de vrouwen is dat 34,9%. Deze laatste cijfers zijn de hoogste van de gehele Europese Unie, waar het gemiddelde van alle landen op 32% (mannen) en 19,6% (vrouwen) stond.